бански занаяти демонстрация на бански занаяти
Източник и снимка: Община Банско

Бански занаяти и изложби на местни автори за туристите в Банско

В атракция, будеща възхищение у чуждестранни и български туристи, се превърнаха провеждащите се демонстрации на бански занаяти и изложби на местни автори и занаятчии.

Всеки петък и събота десетки туристи се отбиват в Посетителския информационен център в града под Тодорка, където се провеждат Културните вечери „Традиции и изкуство”, за да разгадаят тънкостите на редица бански занаяти.

През изминалия уикенд, Николай Кулин – бански майстор-резбар, изнесе урок по дърворезба, задоволявайки любопитството на малките посетители, разкривайки различни техники и тънкости в занаята.

Под лъчите на жаркото юлско слънце, в съботния следобед, сръчните дами от Клуба на пенсионера в Банско демонстрираха плетене на кука игла. Песните на Смесена фолклорна група „Добринишки бисери” – гр. Добринище, огласяха сърцето на Банско, под музикалния съпровод на Младежка фолклорна група „Банска младост”.

Спас Ергин – майстор на резбовани икони и Райна Барякова, творец на икони с игла, подредиха своите творби в две изложби „Марангоз” и „Рисунки с игла”. Те ще радват ценителите на изкуството и посетителите на информационния център до 4 юли.