Истанбул, Турция Истанбул, Турция
Снимка: PixabayИзточник: БНТ

Български туристи в Турция за празниците преди пълното затваряне до 17 май

Турция влезе в най-строгия локдаун от началото на пандемията. През следващите три седмици в страната ще важат редица ограничения в опит да се овладее коронакризата. Голяма част от фирмите ще работят от вкъщи, хранителните магазини ще бъдат отворени през седмицата до определен час, а кафенета и ресторанти ще предлагат само услуги за доставка по домовете.

Часове преди локдауна – какъв е интересът на пътуващите към Турция за Великден?

Два чартърни полета до Кападокия, пълни с родни туристи, са отменени само вчера, разказаха пътуващите. Причината – наложената карантина в Турция.

Часове преди пълното затваряне на Турция, пътуващи от България за южната ни съседка за почивка не липсваха.

Голяма софийска група заминава за Кушадасъ. Резервацията е направена преди повече от година и отлагана 2 пъти. Българите са обнадеждени и от факта, че наложените мерки не се отнасят за чуждестранните туристи.

„Имаме негативни PCR тестове и предполагам, че всички останали, които ще бъдат там, също ще имат, така че нямаме повод за притеснение“, разказа Иван Тодоров.

„И решихме да пътуваме за празниците, така и така са празници. Нямаме рестрикции от туристическата компания, така че пътуваме“, каза Илиян Царибродски.

„На туристите, доколкото знам, нищо не им е забранено, даже турски граждани с втори паспорт злоупотребяват“, сподели Вайс Барган, който живее в Гоце Делчев.

Не толкова оптимистични са от другата страна на границата. В Одрин българска реч вече рядко се чувала, а последните организирани туристи са посрещнали през декември.

„Тук е най-оживеният център на града, най- големият мол, обаче както виждате, има не повече от пет автомобила от България, преди не беше така, преди почти половината от колите бяха от България“, разказа преподавателят Мустафа Акан.

„Хотелите са отворени, само за чужденци обаче, и те ще могат да посещават Турция с отрицателен PCR тест, макар че кой би искал да пътува при такива условия. Гражданите на Турция няма да ходят на работа, няма да празнуват, няма да излизат от вкъщи, освен до най-близкия магазин за хранителни стоки и то в много ограничен времеви период“, коментира уредникът в българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ и преподавател в Одрин Христо Христов.

Докато е в сила строгата карантина, търговията ще бъде ограничена. Така за празниците Одрин се оказва невъзможна дестинация.

„Тази година няма да има пазар в Одрин. Заради локдауна повече пътуващи има от Турция за България“, каза Аип Сечке, който е шофьор на международен автобус.

И българи, и турци се надяват след триседмичното затваряне пандемията да бъде овладяна и да се пътува спокойно.

Вижте целия рекортаж на БНТ: