Банско инициативата „Денят за вас“ в Банско
Източник и снимка: Министерство на туризма

Български и чуждестранни туристи в музеите на Банско на националния празник като част от „Денят за вас“

Млади семейства и чуждестранни посетители освен на ски бяха и в музеите на Банско на националния празник. С вход свободен в курорта бяха къщите музеи „Никола Вапцаров“ и „Неофит Рилски“, Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски” и Веляновата къща. Обектите посрещаха гости без входни такси.

Заради 3 март и в рамките на „Денят за вас” гостите са повече и всички проявяват сериозен интерес към екпозициите, заявиха музейни специалисти. Туристите разгледаха къщата музей „Никола Вапцаров“, която е един от символите на планинския град. Домът, в който е израснал поетът , е отворен през 1952 г. във връзка с удостояването на Никола Вапцаров с престижната Международна награда за мир. Без входна такса днес посетители имаха възможност да се запознаят и с къщата музей „Неофит Рилски“ , която е културна ценност с национално значение, като през 1981 г. е превърната в музей на бележития български възрожденец.

Интерес за туристите бе и Веляновата къща в Банско с нейните уникални стенописи и дърворезбена украса. С вход свободен бе също духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски” , който представлява точно копие на килията в Хилендарския манастир /Атон, Гърция/, където Паисий пише „История славянобългарска“ /1762 г./, манифест и първопрограма на Българското Възраждане.