Албена от птичи поглед Албена от птичи поглед
Източник и снимка: Албена АД

Български хотелиери привличат турски туристи

Хотелиери от Албена и Пампорово работят по привличането на нов международен пазар – гости от Турция. Срещите с туроператори от южната ни съседка продължават, а агентите са привлечени от доброто съотношение цена-качество и многобройните възможности за спорт, СПА и посещение на забележителности, които двете дестинации предлагат.

„Турският пазар е реалност в някои от големите зимни курорти като Пампорово и Банско“ – заяви изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев и допълни – „Трябва да се постараем да го развием и за морския туризъм. Трябва да убедим потенциалните гости от Турция, че и на Черно море могат да почиват прекрасно“.

От Министерството на туризма все още не са излезли с позиция относно визите – основен проблем за гражданите на Турция, които желаят да изберат България за своята ваканция. В набиращата все повече популярност като туристическа дестинация Албания турските граждани могат да почиват без визи – гратисният период е цели 3 месеца. Сходна е политиката на Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, както и в много държави в Африка, Южна Америка и Азия. Облекчаването на визовия режим в България ще даде възможност за хотелиерите да бъдат крачка пред пряката конкуренция на морските дестинации – Гърция и Италия, както и пред традиционните дестинации за ски Австрия и Швейцария.

Конкурентноспособността на българските дестинации в момента се дължи главно на съотношението цена-качество. Средната цена за нощувка в хотел с категория 4 звезди у нас е с 25% по-ниска от тази в Турция, което стимулира турците да предпочетат България за своята ваканция. Освен това, повечето турски комплекси са от затворен тип, докато у нас те са разположени в близост до много забележителности и така хотелиерите освен възможности за настаняване и СПА, предлагат и разнообразни екскурзии.