лифт на Пампорово лифт на Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: БТА

България затвърждава имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм

България затвърждава имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на среща в Чепеларе за готовността на общините Смолян и Чепеларе за предстоящия зимен сезон на 26 ноември 2018 г.

Георгиева прогнозира очакван ръст на туристи през този ски сезон от поне 5%, след като зима 2017-2018 е най-успешната по брой посещения на чуждестранни туристи от влизането на страната ни в ЕС.

Над 1,6 млн. чуждестранни туристи са посетили България през периода от декември 2017 до март 2018 г., което е ръст от 12%. Ранните записвани за зимните ни курорти показват търсене от пазари като Ирландия, Гърция, Сърбия, Румъния, Израел, Македония.

Близо 8 милиона са чуждестранните туристически посещения в страната през периода от януари до септември, отчитайки ръст от 5,5%.

Статистическите данни потвърждават тенденцията на ръст за последните три години, като в сравнение със същия период на 2015 г. увеличението при чуждестранните туристически посещения е 31%. Общо 3,2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за първите 9 месеца, което е с 7% повече от същия период на 2017 г. Отмина едно успешно лято и предстои успешен зимен сезон, според Ирена Георгиева. Тя допълни, че се очаква засилен интерес към Пампорово и Чепеларе от български посетители, които са 65% от клиентите в курорта.

На срещата бе дискутиран въпросът с недостига на квалифицирани кадри в туризма. Зам.-министърът запозна местните хотелиери и представители на туристически бизнес с възможностите на пилотен проект и подписано споразумение за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма.

Проектът предвижда регистрирани безработни да бъдат обучавани в Българо-германските центрове в Смолян и Царево. При този проект ще бъде важна активността на работодателите, техните заявки за нуждата от кадри ще бъдат получавани в Агенцията по заетостта. Общините Смолян и Чепеларе заявиха на срещата готовност за зимното снегопочистване през предстоящия туристически сезон.