щанд на България на изложението Уикенд туризъм 2017 щанд на България на изложението Уикенд туризъм 2017
СнимкаТемелко ТемелковИзточникVesti.bg

България участва в изложението „Уикенд туризъм“ 2017

Изложението „Уикенд туризъм“ е едно от най-значимите събития в сферата на туризма в Дунавския регион. Това е 13-тото му издание и се провежда в периода 11-13 май 2017 г. в Русе. Тази година форумът е съпътстван от Фестивал на туристическите анимации. Министерството на туризма e традиционен съорганизатор на проявата и участва с рекламен щанд, който представя възможностите на страната като атрактивна целогодишна дестинация. На щанда се представят и българските EDEN дестинации – Белоградчик, Луковит, Враца, Силистра, Каварна, природен парк „Странджа“, Кърджали, Казанлък, Белица, Сандански, Сапарева баня и Кюстендил.

Единственото в страната специализирано изложение за уикенд туризъм се разраства с всяка година. Благодарение на домакинството на Русе, форумът придобива все по-голям авторитет и международна популярност. Събитието представя не само Дунавския регион като привлекателна дестинация за пътешествия и почивка, но и редица други части на страната. Тази година се представят ред нови продукти, сред които специфичната дунавска кухня и виненият туризъм.

През 2016 г. регионът постигна устойчиви резултати в сектора. В регистрираните места за настаняване с 10 и повече легла в област Русе са реализирани общо 146 хил. нощувки, а приходите от тях са за над 7,3 млн. лв., което е 5% ръст спрямо 2015 г. Високи са и постиженията в привличането на чуждестранни туристи, които през миналата година са реализирали близо 46 хил. нощувки в областта, което е над 5% увеличение спрямо предходната година, а приходите от тези визити са за около 2,7 млн. лв., или над 11% ръст.

Русе има още много неразгърнати възможности, за да се възползва от ключовото си географско положение. Круизният туризъм води тук все повече гости от Централна и Западна Европа, но и от по-далечни региони. Факт е също, че много румънски граждани предпочитат Русе за уикенд туризъм или по-дълго пребиваване.

Борсата „Уикенд туризъм“ има сериозен принос за насърчаването на много и разнообразни варианти за краткотраен или по-продължителен отдих през почивните дни. Изложението още веднъж подчертава важността на аниматорите в туристическата индустрия и прави облика му много самобитен.