Ангелкова Израел министър Ангелкова пред българския щанд на форума IMTM 2018
Източник и снимка: Министерство на туризма

България участва с щанд на най-голямото туристическо изложение в Израел

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския информационен щанд на международното туристическо изложение IMTM – най-голямото и най-старото в Източносредиземноморския регион и Израел, което през 2018 година се провежда за 21-ви път.

В рамките на два дни – 6 и 7 февруари, гостите ще могат да разгледат предложенията на 384 изложители от 46 държави.

България се представя с информационен щанд от близо 50 кв. м. Основен фокус в него са зимният и летният туризъм, които са сред най-търсените продукти от туристите в региона. Друг акцент са възможностите за балнеолечение, което често се избира като допълнителна услуга през последните години. Професионалистите и любителите, които посещават форума, ще могат да се запознаят и с културно-познавателните турове и пътуванията с цел развлечение, които България предлага.

Тази година заедно с Министерството на туризма на щанда се представят общини и фирми, като интересът нараства спрямо година по-рано. Изложителите ни предлагат специализирани продукти – зимни и летни почивки, балнеолечение и културно-исторически маршрути.

Израел е сред водещите пазари в туристическите посещенията на чужденци в България и се нарежда на 12-о място за миналата година. През 2017 г. повече от 200 хил. израелски туристи са пътували у нас, като се отбелязва ръст от 13,7% спрямо година по-рано.

По време на изложението министър Ангелкова и израелският й колега Ярив Левин обсъдиха съвместни действия за увеличаване на туристите.

Ще бъде създадена съвместна работна група между България и Израел. Целта й ще е да насърчи развитието на туризма и да увеличи пътуващите между двете държави, заяви министър Ангелкова на работната среща.

Друга тема на разговор бе реализирането на потенциала на страната като туристическа дестинация за четири сезона. СПА, уелнес и балнеотуризмът са водещи за развитието на българския здравен и медицински туризъм, който е приоритетен за Министерството, заяви още Ангелкова.

Тя покани израелския си колега на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“. Форумът е планиран през ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организацията по туризъм.

Пред г-н Левин министърът представи приоритетите ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя обясни, че за туризма това е от изключително значение, защото страната ще е във фокуса на европейското внимание. Ще покажем, че България е предпочитана туристическа дестинация, предлагаща качествен и разнообразен продукт. Целта ни е максимално да представим пред гостите страната си и ще използваме всички възможни направления – София, Варна, Бургас и др., допълни Ангелкова.

Ярив Левин оцени положително работата на Министерството на туризма в рамките на председателството. Той изказа благодарност за добрите взаимоотношения между двете държави и заяви готовността си за сътрудничество и подкрепа при реализиране на бъдещи инициативи. Министър Левин допълни, че увеличаването на полетите за и от България би дало тласък за туризма и в двете държави.