FITUR 2018 туристически щанд на България на FITUR 2018
Източник и снимка: Министерство на туризма

България участва на туристическото изложение FITUR 2018

Министър Ангелкова откри българския щанд на изложението FITUR в Мадрид.

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския щанд на най-голямото туристическо изложение в Мадрид – FITUR. Форумът е предназначен основно за професионалисти и е вторият по значимост в света след ITB в Берлин. Той се провежда от 17 до 21 януари 2018 г., като първите три дни са предназначени само за представители на сектора и срещи между бизнес организации от различни държави. В последните два дни достъпът ще е отворен и за индивидуални посетители и туристи.

България участва с информационен щанд, разположен на повече от 80 кв. м, и основен акцент в представянето ни са природните и културни забележителности, с които страната разполага. Посетителите и професионалистите от Испания се интересуват от възможностите за разглеждане на църкви и манастири, както и природни забележителности. Също търсени продукти са свързани с адвенчър турове – рафтинг, скално катерене и преходи в планината. Освен че ще могат да се запознаят с разнообразните възможности за туризъм в България, в последните два дни на форума посетителите ще могат и да дегустират традиционни български вина.

В периода януари-ноември 2017 година чуждестранните туристи от Испания у нас нарастват с повече от 37 на сто спрямо същия период на миналата година и надвишават 77 хил., каза министър Ангелкова при откриването. Тя уточни, че страната е сред водещите 30 пазари за входящ туризъм в България, а от страните от ЕС се нарежда на 11-о място. Българите, които са пътували към Испания в периода януари-ноември 2017 г. са близо 160 хил. и се отбелязва ръст от 24% в сравнение с година по-рано.

Заедно с Министерството на туризма на българския щанд участват и 10 фирми, които предлагат пътувания основно с културно-историческа насоченост. Интересът на бизнеса към изложението тази година се засилва и броят на компаниите нараства.

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе и работна среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Зураб Пололикашвили, който пое ръководството на организацията от началото на годината, в рамките на FITUR. На срещата бяха дискутирани възможностите за сътрудничество между Министерството на туризма и СОТ и бъдещи съвместни проекти, които ще допринесат за устойчивото развитие на сектора.