Снимка: Нова думаИзточник: БТА; МТ

България участва на туристическо изложение в Мадрид с информационен щанд

България участва на туристическото изложение FITUR в Мадрид с информационен щанд, на който са представени Министерството на туризма, общините Варна и Велико Търново, летище София и седем туристически агенции. Това съобщава на страницата си във Фейсбук изданието „Нова дума“.

Изложението в испанската столица се провежда от 18 до 22 януари и е едно от най-значимите събития в туристическия сектор в световен мащаб, пишат на официалната си страница от българското Министерство на туризма. То е ориентирано както към масовия туризъм, така и към нишовите пазари.

Участниците в тазгодишното издание на FITUR са 8 360 и идват от 5 континента и от 107 държави. Посетителите са над 112 000, от които 82 000 професионалисти и 30 000 любители. Изложбената площ, на която са разположени щандовете, е 44 000 кв.м.

„Нова дума“ е единственият български вестник на Иберийския полуостров. Той излиза от декември 2003 г., припомня БТА.

На 20 януари министерството на туризма обяви, че от българска страна на изложението участва българска делегация от Министерството на туризма, водена от заместник-министър Ирена Георгиева. Тя присъства на официалния прием за ръководителите на делегации, участници във ФИТУР, който беше даден от Световната организация по туризъм при ООН (СОТ) и Министерство на промишлеността, търговията и туризма на Испания.

В рамките на събитието заместник-министър Георгиева се срещна с генералния секретар на СОТ, Зураб Пололикашвили, с министъра на промишлеността, търговията и туризма на Испания, Рейес Марото и с директора на Регионален департамент „Европа“ в СОТ Алехандра Прианте. В разговорите бяха обсъдени актуални въпроси от взаимен интерес, свързани с развитие и разширяване на сътрудничеството в сферата на туризма. Специален акцент беше поставен върху предстоящото домакинство на България при провеждането на 68-та сесия на Регионална комисия „Европа“ на СОТ, която ще се проведе в София в края на май – началото на юни тази година.

В рамките на изложението заместник-министър Ирена Георгиева проведе двустранна среща с Мариана Олескив, ръководител на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна. В началото на срещата, заместник-министър Георгиева поднесе съболезнования във връзка със загиналите в катастрофата на украинския хеликоптер представители на Вътрешното министерство на страната.

В хода на разговорите бяха обсъдени традиционно добрите двустранни отношения между България и Украйна, особено в сферата на туризма. Разгледани бяха перспективите за тяхното развитие и разширяване чрез доизграждане на договорно-правната база в сектор туризъм. Миналото лято Мариана Олескив беше на официално посещение в България, но войната безспорно промени хода на плановете в двустранното сътрудничество.

Ирена Георгиева и Мариана Олескив обмениха идеи за добри практики, както и за нови възможности. Заместник-министър Георгиева отбеляза, че установяване на сътрудничество между университети от двете страни, обмен на студенти за стажове в туризма също е форма и възможност за разширяване на сътрудничеството.

Мариана Олескив отбеляза, че предвижда да посети България в рамките на 68-та сесия на Регионална комисия Европа, като двете страни единодушно се съгласиха взаимно да подкрепят кандидатурите си за членство в Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН.

Посланикът на България в Кралство Испания Алексей Андреев присъства на официалното откриване на туристическия форум, той посети националния щанд и поздрави българските фирми.

Министерството на туризма участва с информационен щанд на площ от 100 квадратни метра, на който 10 представители на българския туристически сектор представят своите продукти. Наред с Министерството на туризма, на националния щанд участват Балкания Тур ООД, Филиптур 1 ООД, Тандем Травел ООД, Уърлд Синерджи Травъл България ООД, Одисея Ин СТА ООД, Глория Турс ООД, летищният оператор на столичното летище СОФ Кънект АД, „Царевград Търнов“ ЕООД, Май Стори Травел ЕООД, Община Варна, Европрограм консулт ЕООД (Община Пловдив) и Столична Община ОП „Туризъм“.

През петте дни на FITUR на площ от няколко десетки хиляди квадратни метра се представят общо 8 360 изложители, като по предварителни оценки се очакват 82 000 участници с бизнес профил и около 30 000 души обща непрофесионална публика и любители.