Интурмаркет 2018 министър Ангелкова на туристическия щанд на България на изложението „Интурмаркет” 2018
Източник и снимка: Министерство на туризма

България участва на международното изложение Интурмаркет 2018

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския щанд на 13-ото Международно туристическо изложение „Интурмаркет”. Форумът се провежда в периода между 10-12 март 2018 г. в Москва.

България се представя на международната борса с национален щанд на площ от 100 кв метра. Заедно с Министерството на туризма съизложители са български общини и представители на бизнеса. Основен фокус в представянето на страната са възможностите за морски, културно-исторически и бланео-, СПА и уелнес туризъм. Това са най-търсените пътувания за руските в България, отбеляза министър Ангелкова. И допълни, че за страната ни представянето на туристическата борса е изключително важно, защото Русия е сред топ пазарите за чуждестранни посещения.

Посетителите на националния щанд имаха възможност да опитат традиционни ястия, да видят характерни занаяти и елементи от фолклора ни. Предвидена беше дегустация на характерни продукти от разложкия край. Посетителите ще могат да опитат и качествени български вина. Атрактивна група от с. Горно Драглище изработи „Пушета“ от прежда, ще пресъздава автентични български обичаи. По време на изложенията ще има изпълнение на български народни песни и танци.

Тази година заедно с България на „Интурмаркет“ участваха над 1 400 изложители от над 130 страни и всички руски региони и национални туристически представителства.

В рамките на изложението министър Ангелкова се срещна с г-н Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация. Русия е заинтересована руските туристи да почиват в България, каза той и допълни, че тази година се предвижда туристите от Русия да са още повече.

Министърът Ангелкова посочи, че Русия е един от стратегическите туристически пазари за България и през миналата година заема 5-о място в националната класация за брой посещения в нашата страна с близо 558 хил. пътувания. В първия месец на тази година руските туристи у нас са повече от 9,6 хил.

Национален маркетингов център Visit Russia се очаква да бъде открит тази година в България, заяви министърът. Идеята за центъра, който ще ускори развитието на туризма между двете страни, е на българския министър.

Олег Сафонов коментира още, че се търсят начини за задълбочаване на сътрудничеството в сектора. Една от възможностите е общи действия в сферата на круизния туризъм, което ще бъде обсъдено на съвместна работна група. Перспективна идея е и създаването и утвърждаването на проект за Черноморска кухня, каза Сафонов. Двамата с министър Ангелкова се обединиха около идеята, че такива инициативи биха били изключително ползотворни за привличането на повече руски туристи.

Министър Ангелкова проведе работна среща и с г-н Михаил Малцев, изпълнителен директор на Уралската Асоциация по туризъм. На срещата двамата дискутираха вариантите за разширяване на възможностите руският потребител да ползва у нас здравни пакети, или корпоративен отдих на руски институции и компании.

Един от акцентите на разговорите бяха начините за популяризиране на руския пазар на типично българските лечебни и оздравителни практики и на уникалните методи и процедури, които не се срещат в други страни. За това предпоставка са уникалните качества на минералната вода и лечебната кал в България. Министър Ангелкова заяви, че в страната има над 600 минерални извори с различни характеристи, подходящи за лечение на множество от най-разпространените заболявания.

Михаил Малцев посочи, че приветства усилията на министерството за създаване на специализиран туристически продукт, който ще е в помощ на руските гости. Той допълни, че асоциацията ще подкрепя всяка добра идея, която подпомага развитието на туризма в двете страни. „Надявам се и в бъдеще сътрудничеството между българското Министерство на туризма и Уралската асоциация по туризъм да се задълбочава и развива“, отбеляза г-н Малцев.

Министър Ангелкова получи награда от домакините на церемония по време на изложението. Отличието се дава за „многогодишно сътрудничество, мащабно участие и творчески подход при организиране работата на изложението”.