Източник и снимка: МТ

България участва на изложението за конгресен туризъм IMEX във Франкфурт

България участва на най-голямото изложение в сферата на конгресния и бизнес туризъм в Европа IMEX. От 23 до 25 май във Франкфурт се събират представители на 2800 компании от 60 държави и близо 3500 специалисти от сферата на конферентния и събитиен туризъм, като тази година участниците са близо 30% повече от предходната.

Страната ни се представя на информационен щанд от 50 кв. м като участниците от България са „Меркурий-97“ ЕООД, „Травъл Тайм България“ ЕООД, „Сити Хотел Мениджмънт“ ЕАД, Глобъл пропъртиз лимитид (България) ЕООД, Столична Община ОП „Туризъм“ и Община Варна.

На щанда се провеждат проведени презентации и дискусии със специализираната публика относно възможностите за конгресен туризъм у нас.

В разширената съпътстваща програма на изложението тази година са включени над 150 събития, като основни теми са: устойчиво развитие, природосъобразен и социално отговорен туризъм. Организаторите на IMEX залагат трайно дигитализацията, като въвеждат концепцията „без хартия“ и се стремят да намалят въглеродния отпечатък на участниците, стимулирайки пътуването с влак, вместо със самолет.

По време на пандемията конферентният туризъм беше един от най-тежко засегнатите в отрасъла, но по данни на редица международни организации в момента в световен мащаб се очертава ясна тенденция към пълно възстановяване на търсенето на срещи и събития (сегментът MICE). Въпреки дигитализацията, срещите „лице в лице“ отново са предпочитани, когато се инициират нови или се укрепват съществуващи партньорства. По данни на организаторите на IMEX компаниите планират все повече събития и използват инсентив пътуванията за стимулиране на своите служители като инструмент за справяне с недостига на квалифицирана работна ръка.