туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БНР

България трябва да е в Топ 5 като туристическа дестинация в ЮИЕ

Повече от 8 900 000 чуждестранни туристи посрещна България през 2017 година. Повече от 9 млн. нощувки са реализирани от българи, а тези от чужденците са над 27 млн., това каза по време на Пловдивския икономически форум министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя акцентира над факта, че точно туризмът е изключително важен сектор за устойчивостта на българската икономика. Ангелкова посочи, че приходите от чуждестранен туризъм са 6 милиарда и 900 милиона лева, заетите в сектора са близо 335 000 души.

Цел на мининистерството на туризма е България да стане целогодишна туристическа дестинация, както и да влезе в Топ 5 на Югоизточна Европа.

Цифрите сочат, че основните туристи у нас са от страните от ЕС, близо 70 % от всички посещения у нас, посочи още министърът на туризма. Според нея други основни пазари са Украйна, Израел, Молдова. Фокус е и работата на далечните пазари- Китай, Индия, САЩ, Близкия Изток, Япония и Южна Корея.

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС стана ясно, че ще се работи за предлагане на съвместни туристически продукти на Балканите. Ще се създаде общ балкански туристически маршрут, обеща Ангелкова. Тя посочи, че ще се промотират и паметниците на ЮНЕСКО в България и на Западните Балкани.