FITUR 2019 българският информационен щанд на световното изложение FITUR 2019
Източник и снимка: Министерство на туризма

България се представя на световното изложение FITUR

България се представя на световното изложение FITUR, което се провежда в испанската столица Мадрид в периода 23-27 януари 2019 г. Тази година събитието се организира за 38 път и в него участват най-големите испански туроператори и туристически агенции и представители на бизнеса от стотици страни.

Подобни форуми дават възможност да се представи потенциалът на българския туризъм пред професионалисти от цял свят и любителите на пътешествия, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри българския щанд. Тя допълни, че това събитие е и своеобразна платформа за среща на министри, ръководители и представители на туристическите администрации от десетки страни, на Световната организация по туризъм към ООН и много бизнес експерти, които имат възможност да обсъдят перспективни инициативи за устойчивото развитие на сектора.

България традиционно участва в туристическата борса с информационен щанд. Тази година изложбената му площ е 100 кв.- с около 25% по-голяма в сравнение с миналата година. Освен Министерство на туризма на щанда участват още 10 изложители, сред които са и общините Варна и Велико Търново. Представителите на бизнеса и любителите ще могат да се запознаят с разнообразния и висококачествен туристически продукт, който предлага България.

В първите 3 дни от изложението достъпът е само за професионалисти. През почивните дни форумът ще бъде отворен и за публика. Обичайно туристите от Испания търсят у нас посещения, свързани с природа и култура. Интерес имат и към градски пътувания, като се обръща специално внимание на София, Пловдив, Велико Търново, Копривщица и Боженци.

FITUR е едно от най-големите туристически изложения в света. През миналата година участие във форума взеха 9672 компании от 165 страни, като при международното присъствие се отчете нарастване от 9%. Посетителите се увеличиха с 6 на сто, достигайки близо 245 хил., от които по-голяма бяха професионалисти. Прогнозите са тази година участниците и посетителите да са повече в сравнение с 2018 г.

В рамките на туристическия форум министър Ангелкова проведе в Мадрид работна среща с министъра на туризма на Кения Наджиб Балала. Двамата министри обсъдиха ролята на туризма като фактор за развитие на отношенията между държавите, както и бъдещите възможности за сътрудничество между България и Кения с цел привличане на интереса на кенийските туроператори към нашата страна и обратно.

Министър Ангелкова се срещна в Мадрид и с Франсеск Камп, министър на туризма и търговията на Княжество Андора. Двамата ресорни министри коментираха и предстоящата Световна купа по ски 2019. Важна част от състезанията ще започнат в Банско и андорския курорт Солдеу. Това е огромно признание за двете държави и се надявам да привлечем множество фенове на зимните спортове, добави министър Ангелкова.

Министър Ангелкова разговаря в Мадрид с ръководителя на WTTC Глория Гевара.

Българският министър обърна внимание върху ролята на инвестициите и дейностите за популяризиране на вътрешния туризъм, които ще са водещи направления в рекламната и маркетинговата политика на ведомството през тази и следващите години. Тя подчерта, че министерството ще разчита на подкрепата на WTTC в организирането на форум за устойчиви инвестиции в туризма, който е планиран за края на месец май 2019-а в най-големия и популярен български морски курорт Слънчев бряг. Той привлича не само много туристи с различна възраст и предпочитания, но и голям брой предприемачи.

Като имаме предвид първия по рода си форум на европейските лидери на WTTC, който се проведе в Португалия миналата година, решихме да организираме форум, посветен на отключването на инвестиционния потенциал на туризма в Югоизточна Европа със специален акцент върху устойчивостта, заяви още министър Ангелкова. Тъй като WTTC е международна организация, която представлява частния сектор, за нас ще бъде чест да имаме такъв партньор за стимулиране устойчивото развитие на сектора, акцентира министърът.

По данни от докладите на WTTC туристическият сектор в Югоизточна Европа ще нарасне значително. За България се очаква растеж на отрасъла с над 50% през следващите 10 години, което ще го направи жизненоважна част от БВП на страната, сочат прогнозите на организацията.