щанд

България се представи като част от проекта на ЕС „Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа“

България се представи като част от проекта на ЕС „Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа“ по време на международното изложение ITB в Берлин.

Събитието се откри от министъра на туризма Стела Балтова, ръководителя на проекта Тобиас Биленщайн и Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Изграждането в Европа на мрежа от дестинации, които стъпват на опита на древните римляни в използването на лечебните минерални извори, е основна цел на проекта „Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа“, заяви Тобиас Биленщайн. Мястото на България е в този проект заради богатството си от минерални извори и културно-исторически забележителности, каза министър Балтова.

Концепцията е разработена от 3 организации – Европейската СПА асоциация, германския туроператор FIT Reisen и компанията Europespa. Започват работа през 2014 г. с национални партньори от Испания, Гърция, Франция, Германия, Италия, Унгария, Румъния, България. Официален партньор от нашата страна е Българският съюз по балнеология и СПА туризъм. Европейският съюз участва във финансирането. Основната идея стъпва на факта, че в много европейски страни съществуват дългогодишни традиции в областта на СПА и балнеологичния туризъм, тези страни имат нещо общо помежду си и това е римската история. Тя е много важна част от европейското културно наследство. Идеята е да се използва тази обща част от историята и в маркетинга, защото тя е определяща за спецификата на някои дестинации. Всъщност съчетаваме СПА туризъм и култура. „Римските СПА дестинации“ е също и бранд, поставен на пазара. Всяка дестинация е бранд, което я прави уникална, обясни Тобиас Биленщайн.

Над 260 обекта в България развиват СПА туризъм, подчерта Сийка Кацарова. Една от идеите на проекта е изграждане на мрежа от дестинации. Добре е за град като Кюстендил например да си сътрудничи със свои колеги от Португалия, Франция и Германия и всеки да научи нещо един от друг. В рамките на този проект градовете не се съревновават, а са част от общото наследство. Ако едната година туристът е бил в България и му хареса, на следваща да отиде в Германия, това е идеята.

Проектът има две големи таргет групи. Едната са европейските туристи. Естествено, германците са сред най-активните туристи, това е голям пазар. Има интерес от Испания, Австрия, Швейцария, скандинавските страни. Втората група са туристи от Япония, Китай, САЩ.