Теофилов в Пловдив зам.-министърът на туризма Милко Теофилов в Пловдив на 3-тата работна среща на Инициативата 16+1
Източник и снимка: Министерство на туризма

България показва стабилен ръст на китайски туристи

България показва стабилен ръст на китайски туристи, но възможностите за увеличаване на посещенията от тази държава са наистина огромни. Това заяви зам.-министърът на туризма Милко Теофилов в Пловдив по време на 3-тата работна среща на Асоциацията на областните управители от ЦИЕ и Китай (Инициативата 16+1).

Почти 19 хил. са китайските туристи, посетили България за периода януари-август тази година. Ръстът е с 50 на сто спрямо същия период на 2016 г. Само през август у нас са дошли около 2200 гости от азиатската страна, като се отбелязва нарастване от 23,4 на сто.

Културата и туризмът допринасят за подобряване разбирането между българската и китайската култура, за запазването и популяризирането на материалното и нематериалното наследство, заяви зам.-министър Теофилов. И посочи, че това от своя страна генерира социално-икономически ползи за страните. Той постави акцент върху туристическите ресурси на страната ни, като част от тях са многобройните артефакти от различни епохи – фактор за развитието на туризма с китайския пазар. Общи тематични продукти, сътрудничество между широк кръг доставчици на туристически услуги и потенциалът за инвестиции в сектора ще дадат допълнителен тласък на българо-китайските отношения в туризма.

Развитието на тематично партньорство в рамките на формата 16+1 предстои и в контекста на Европейската година на туризма между ЕС и Китай през 2018 г., посочи още зам.-министър Теофилов.