Петко Дойков зам.-министърът на външните работи Петко Дойков
Източник и снимка: Министерство на външните работи

България подкрепя премахването на ограниченията за свободно движение в ЕС от 15 юни 2020 г.

България подкрепя премахване на ограниченията за свободно движение в ЕС по възможност от 15 юни. Това заяви заместник-министърът на външните работи Петко Дойков на състоялия се на 26 май 2020 г. видеоконферентен Съвет „Общи въпроси“.

По време на дискусията министрите по европейските въпроси на държавите-членки от ЕС обмениха мнения по мерките за деескалация на кризата с коронавируса, включени в Пакета за туризма и транспорта, приет от Европейската комисия на 13 май 2020 г.

Заместник-министър Дойков представи новите мерки у нас, с които от 22 май бе премахната забраната за влизане в България на представители на бизнеса и инвестициите, както и премахването на задължителната 14-дневна карантина за няколко категории граждани на ЕС, включително представляващи бизнеса и инвестициите. Той подчерта и работата, която се води за премахване на изискването за карантина за представители на бизнеса, а след това и за туризма, от съседни страни-членки със сходна епидемиологична ситуация.

Постепенното възстановяване на ограничените към момента транспортни услуги и свързаност е ключово за икономиката на Европейския съюз, подчерта заместник-министър Дойков. Той заяви, че за България е от особена важност безопасното рестартиране на туризма, като за тази цел бъдат приети и приложени стриктни общоевропейски здравни протоколи за различните места за настаняване. Това би намалило риска от инфектиране както за гостите, така и за персонала.