Несебър Старият Несебър
Снимка: Община НесебърИзточник: БТА

България открива летния туристически сезон с церемония пред портите на стария град в Несебър

Несебър е домакин на официална церемония по откриването на летния туристически сезон у нас. Тя се провежда пред портите на Стария град от 18:00 часа на 17 май. Очаква се гости на събитието да бъдат министри от служебния кабинет, представители на институции и туристическия бизнес. В церемонията ще се включи и служебният министър на туризма Евтим Милошев, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Откриването на летния сезон през тази година се провежда под патронажа на държавния глава Румен Радев, посочиха за БТА от община Несебър. От там уточниха, че това се случва за първи път. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той ще присъства на церемонията заедно със своята съпруга Десислава Радева.

След церемонията за официалните гости е предвидена кратка разходка из Старинен Несебър.

По Южното Черноморие има готовност за успешното и спокойно протичане на летния сезон, увери министърът на туризма Евтим Милошев при посещението си в Бургас в края на април. Той изрази увереност за натоварено по отношение на броя на туристите лято и подчерта, че морският туризъм представлява 70 на сто от туризма у нас. Още в началото на май по-голямата част от черноморските общини в Бургаско изразиха готовност за посрещането на първите туристи.

Очакванията и на държавните власти, и на бизнеса са, че през тази година активният летен сезон ще започне по-рано и ще отбележи съществен ръст спрямо предходната 2023 г.