плаж Дюни плаж Дюни
Снимка: Дюни АДИзточник: Монитор

България на първо място по ръст на посещения от британци за първото тримесечие на 2019 г.

България е първенец по ръст на посещенията на туристи от Великобритания, показва доклад на Европейската комисия по пътуванията (ЕКП) за първото тримесечие на 2019 г. Страната ни е отчела 50.3% ръст на туристите от Острова.

Непосредствено след България по ръст на привлечени британци се нареждат Черна гора и Естония. Освен англичани, България посреща и много холандци като се нареждаме на 4-то място в топ дестинациите за туристи от Холандия. Челните позиции са заети от Черна гора и Малта. Италианците обаче бягат от нас като е налице близо 7% спад на туристите от Апенините.

През 2018 г. посещенията в Европа отчитат ръст от 6% в сравнение с 2017 г. За 2019 г. обаче този темп на растеж ще се забави и очакваният ръст ще е в размер от около 3.5%, смятат от комисията. Причина за това са забавената световна икономика, напрежението в търговията и политическата несигурност. Въпреки това добрите транспортни връзки между страните, основно чрез летищата, помага да се намират нови пазари-източници на туристи, а дестинации, избягвани поради съображения за сигурност, малко по малко започват да се връщат на пазара. Според прогнозите на комисията, тази година ще бъда разноцветна.

До момента единствено Черна гора е отчела двуцифрен ръст на посещенията в размер от 41%. Причина за това е, че страната привлича все повече туристи, които харчат повече пари, а зимната инфраструктура позволява да се удължи туристическият сезон.

Възстановяването на Турция като дестинация за последните две години е доста еластично като опитите на страната да привлече туристи от цял свят продължават. Благодарение на руските туристи, силният растеж на южната ни съседка ще продължи. За периода януари-март 2019 г. най-много руски туристи са посрещнали в Турция (33.7% ръст), Малта (30%) и Сърбия (25%).

В топ 10 на дестинациите за туристи от Русия, България се нарежда на последно място с по-малко от 5% ръст. Преди нас са Словения, Германия и Монако.

Брекзит и обезценяването на английската лира пък ще насочат туристите към по-евтини и слънчеви дестинации като България и Турция.