Европейската конференция за туризъм Европейската конференция за туризъм в Малта
Източник и снимка: Министерство на туризма

България на Европейската конференция за туризъм в Малта

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева взе участие в Европейската конференция за туризъм на високо ниво „Повишаване на европейска туристическа конкурентоспособност чрез нови продукти“ в гр. Валета, Малта. Събитието се провежда в периода 24-26 май 2017 г.

Конференцията се провежда в три основни панела по темите – „Значение на туризма: Промоция на Европа като туристическа дестинация“, „Споделена икономика: Въздействие и приложение на споделената икономика върху туристическото развитие“ и „Свързаност и дигитални медии“. Паралелните сесии са свързани с темите за повишаване на уменията в туристическия сектор, сезонността в туризма, морски туризъм и др.

Целта ни е да разполагаме с онлайн платформа, която да събира големи обеми данни от всички нива и от различни институции. Това каза заместник-министър Георгиева в рамките на третия основен панел при представянето на ЕСТИ като опция за използването на технологиите за по-добър достъп до информация. Системата ще даде възможност да се проследява нарастването на пристигащите туристи както ежедневно, така и седмично. Също така, ще бъде предоставен по-широк спектър от показатели и допълнителни данни за сектор туризъм на регионално равнище. Платформата ще осигури иновативен и сигурен обмен на данни между институциите. Това от своя страна ще доведе до по-добър мониторинг и сравнителен анализ, както и до по-бърз процес на вземане на решения на всички равнища. Платформата ще съдейства и за осигуряване безопасността на туристите.

Заместник-министър Георгиева посочи още, че крайната цел е системата да се използва, за да се подобрят опитът в туризма и ефективността на управлението на ресурсите. По този начин ще се постигне максимална конкурентоспособност на дестинацията и удовлетвореност на потребителите, като същевременно се демонстрира устойчивост.

Мобилното приложение ILoveBulgaria също бе презентирано от Ирена Георгиева. Това иновативно решение обединява Министерството на туризма, общините, бизнеса, гражданите и туристите, като осигурява бърз и лесен информационен поток. ILoveBulgaria предоставя информация за българските туристически забележителности и специални оферти от местния бизнес.

По време на конференцията заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева проведе среща с министъра на туризма на Малта Едуард Люис. Двамата дискутираха възможностите за обмяна на опит при привличане на китайски туристи, както и при обучението и развитието на кадри в туризма. Акценти в разговора им бяха поставени върху ролята на нискотарифните компании за увеличаване на туристопотока и изключително добрия ресурс на България за ловен туризъм.