турски посланик турският посланик Хасан Улусой и министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

България и Турция с общи туристически продукти за далечни пазари

Работим съвместно с Турция по общи туристически продукти за далечни и перспективни пазари. Обсъждаме съвместни участия на изложения, както и провеждане на информационни дни на Турция в България и на България в Турция. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с Н.ПР. Хасан Улусой, посланик на Република Турция у нас. Министърът посочи още, че се планират опознавателни турове у нас за турски медии и туроператори. Целта на обиколките е гостите да се запознаят с възможностите за СПА и балнео, винено-кулинарния и културния туризъм.

Работим целенасочено, за да превърнем Турция в целогодишен туристически пазар за нас, заяви министърът. Турция се нарежда на 4-о място сред водещите туристически пазари на България. За периода януари- ноември 2017 г. у нас са дошли близо 600 хил. турски туристи, като те се увеличават с 12,4 на сто в сравнение със същите месеци година по-рано.

Пред Н.ПР. Улусой министърът представи и събитията, които министерството организира по време на Председателството на Съвета на ЕС. В средата на следващия месец предстои среща на министрите с ресор туризъм, на тема „Туризъм и икономически растеж“. Н.ПР. Улусой посочи, че в нея ще вземе участие турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш.

Сред темите на срещата беше и подготовката на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“ (International Congress on World Civilizations and Ancient Routes), което ще се проведе в средата на ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм. Министър Ангелкова отправи покана и към турския си колега за включване във форума.

Н.ПР. Улусой подчерта, че България има прекрасни възможности за предлагане на разнообразен туристически продукт, това дава възможност да се привличат инвестиции от турски компании в българските летни и зимни курорти. Н Пр Улосой заяви готовността си за сътрудничество и подкрепа при реализацията на бъдещи съвместни инициативни. И изрази надежда, че партньорството между двете страни ще се развива все по-успешно, което да подпомага туризма в двете съседни държави.