Шабла плажът на Шабла
Снимка: Alexandru PanoiuИзточник: БТА

България и Румъния ще вложат милиони за културен туризъм в Добруджанския край

Над 16 млн. евро ще бъдат инвестирани в Добричка област и в румънски общини по партньорски проекти в областта на културния туризъм, инфраструктурата и реакцията при бедствия и аварии, съобщи областният информационен център на българския град, цитиран от БТА. Средствата са одобрени от началото на годината по програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България 2014-2020“.

Десет инициативи на общини, институции и неправителствени организации получават подкрепа за подобряване на инфраструктурата, за културни форуми, за оборудване за реакция при критични ситуации и други.

Шабла и румънската община Черна вода получават 1 494 000 евро за популяризиране на културата Хаманджия – първата цивилизация на Стара Европа, съществувала между 5500 и 4500 г. пр.н.е. в на териториите на двете държави.

Ще бъдат направени подобрения за туристите на Големия остров в Дуранкулашкото езеро, където са открити артефакти, оставени от първото културно уседнало земеделско население в Европа. Ще бъдат изградени три наблюдателни площадки, ще бъде разширена пешеходната алея, ще бъде направено ново покритие на пещерния храм на Кибела, информират от общината.

Добричката община и Хършова ще създадат общ Маршрут на културни събития и ще привличат туристи на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“ край село Дебрене и на фестивал на традициите и занаятите в румънския град. В рамките на проекта с общ ресурс от 1 410 000 евро ще бъдат модернизирани читалищни сгради в селата Черна и Ловчанци и къщата на културата Carsium в Хършова.

Генерал Тошево и Мурфатлар също ще развиват със съвместен проект културната инфраструктура, ще обновяват обекти от историческото наследство и ще ги оборудват с модерни съоръжения.

Финансова подкрепа за общи инициативи получават и Балчик и Мангалия, българската неправителствена организация „Еврика“ и община Констанца и други, посочват от областния информационен център.