Екатерина Захариева министър Захариева и министър Ди Майо
Източник и снимка: МВнР

България и Италия трябва да работят заедно за облекчаване на последиците от коронавируса върху туризма

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи Ди Майо обсъдиха последиците от COVID-19 в Европа, мерките за излизане от кризата, както и възможността България и Италия да инициират дебат в ЕС за общи критерии за затваряне на вътрешните и външните границите на съюза по време на пандемията.

„Вече имаме по-добра координация на общоевропейско ново, но трябва да имаме общи критерии в Европейския кога да затваряме границите по между си. Критериите във всяка една държава сега са много различни. Говорихме да инициираме такъв дебат, макар това да не е пряка отговорност на външните министри „, заяви Екатерина Захариева на 7 юли 2020 г.

Тя подчерта необходимостта Европейският съюз по-бързо да приеме общия бюджет и плана за възстановяване от кризата, защото гражданите и бизнесът имат нужда от помощ сега.

„Тази криза показа колко свързани сме всички. Нито една икономка не би могла да се справи сама с последиците“, каза Екатерина Захариева.

Без единство в ЕС не можем да се справим с кризата, смята и италианският външен министър. „На едно мнение сме, че ЕС трябва да работи сплотено за запазване на икономиките ни. Сътрудничеството в рамките на ЕС е ключово за бъдещето на континента“, каза Луиджи Ди Майо.

Двамата министри бяха категорични, че България и Италия трябва да работят заедно за облекчаване на последиците от коронавируса върху сектори като двустранната търговия и туризма.

„Икономиката и туризма са изключително важни за нашите държави. Има отлична връзка между народите на България и Италия, за която спомагат хората от двата народа, които живеят в другата държава“, каза Екатерина Захариева.

Луиджи Ди Майо подчерта, че италианският бизнес в България се е чувствал сигурен у нас по време на кризата и е предпочел да не напуска страната ни.

Италия е на четвърто място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас – 2,687 млрд. евро към 2019 г., а двустранният стокообмен за 2019 г. възлиза на 4, 694 млрд. евро. През 2019 г. 243 500 българи са посетили Италия, а 156 564 италианци – България.