Ангелкова Гърция министър Теохарис и министър Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БТА

България и Гърция започват работа по съвместно представяне като обща туристическа дестинация на далечни пазари

България и Гърция започват работа по съвместно представяне като обща туристическа дестинация на далечни пазари. Първата цел е САЩ. Това стана известно на съвместна пресконференция на министрите на туризма на двете страни Николина Ангелкова и Харис Теохарис, които подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма на 31 януари 2020 г.

За пазар САЩ нямаме ограничение по отношение на визите, тъй като има директни полети от Атина и от Солун, първата дестинация ще бъде Гърция, след което ще обсъдим колко дни ще е престоят в България, обясни министър Ангелкова. Тя съобщи още, че в понеделник ще бъдат уточнени експертите от двете министерства, които ще участват в работната група, която се създава по споразумението, за да се обсъдят всички детайли на съвместния продукт.

Започваме с културно-историческия, балнео- и спа туризма, за да може да се тестват тези туристически продукти, след което експертите ще дадат предложения за общи маркетингови дейности, за да рекламираме този съвместен продукт, допълни Ангекова. Тя уточни, че следваща стъпка е свързана с интеграцията на туристическия сектор, който ще осъществява този продукт. Министърът изтъкна, че след другите обсъждани пазари са Китай, Япония и Южна Корея.

Тя напомни, че за миналата година, въпреки големите трудности, страната са посетили над 9,3 млн. чуждестранни туристи, което, по думите й, е опровергало негативизма. Гърция традиционно е в Топ 3 на важните за България пазари, а за миналата година е била на второ място по брой посещения на чуждестранни туристи, като над 1,130 млн. гърци са посели България за целогодишен туризъм. Само за последните четири години 12 на сто е отчетеният ръст на гръцките туристи, които посещават България, допълни министър Ангелкова. Българите, които посещават Гърция, са над 1,4 млн. По думите на министъра това показва изключително сходни цифри във взаимните посещение на двете страни и дава основание за фокусиране върху усилията за предлагане на България и Гърция като съвместна туристическа дестинация за далечни пазари.

Министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис изтъкна, че туризмът е универсалният посланик на приятелството и допълни, че с подписването на споразумението ще се задълбочи стратегическото сътрудничество между двете държави. „Независимо от факта, че туристическият сектор е по-важен за гръцката икономика, отколкото за българската, той си остава много важен фактор за благосъстоянието на двете страни“, допълни гостът. Той отбеляза, че всяка година Гърция посреща много български туристи, а България приема много гръцки туристи, особено в ски курортите, като по брой туристи страната ни е в Топ 3 за Гърция. Гръцкият министър изрази надеждата, че двете страни ще положат съвместни усилия, за да може преминаването през граничните пунктове да стане по-добро, каквото е искането на бизнеса.

В отговор на въпрос за Наредба Н-18 министър Ангелкова напомни, че ролята на ведомството е на медиатор между компетентните институции и допълни, че има решение за нейното отлагане с шест месеца, за да се търсят варианти, с които да се отчетат спецификите на сектора на хотелиерите и ресторантьорите.