самолет летище Манчестър, Англия
Снимка: xenostralИзточник: 24 часа

България е включена в списък на дестинации за почивка чрез въздушни мостове от Великобритания това лято

България бе включена в списък на топдестинации за почивка, до които трябва да бъдат разрешени въздушни мостове от Великобритания това лято. Той е изготвен от 3 от най-големите авиокомпании, опериращи в Обединеното кралство, и включва 45 държави.

Част е от искане до британското правителство да се откаже от плановете си да въвежда 14-дневна карантина от 8 юни за пристигащи от тези страни, тъй като това ще откаже милиони британци да пътуват за традиционните си ваканции в чужбина. Освен това става въпрос за места, в които разпространението на коронавируса е в пъти по-малко от това във Великобритания сега.

200 туристически фирми изпратиха писмо до вътрешния министър Прити Пател с молба да не реализира плановете за въвеждане на карантина за влизащи в страната. Те настояват самоизолацията да не е задължителна между дестинации, считани за безопасни от коронавируса.

Преди дни премиерът Борис Джонсън обяви, че могат да обмислят създаването на въздушни мостове до такива места, но едва ли ще се премахне карантината за всички, тъй като тя е предпазна мярка срещу втора вълна на епидемията. България още изисква 14-дневна самоизолация за пътуващи от Великобритания, което може да лиши Черноморието от английски туристи.