Източник и снимка: МТ

България е сред водещите дестинации за здраве и красота в Европа

България е сред водещите дестинации за здраве и красота в Европа. Много малко са страните, които могат да ни бъдат конкурентоспособни в областта на СПА, балнео и уелнес туризма. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова на откриването на форум „България – мечтаната държава за балнеология и уелнес“, който се провежда за първи път във Виена.

„Готови сме да представим на нашите австрийски партньори един различен туристически продукт. Той е надграден и в полза за здравето на всички eвропейци. През последните десет години страната ни се е развила много в тази област. Днес може да заявим уверено, че България предлага висококачествен здравен туризъм, включващ медикъл спа, спа, уелнес, таласо и медицински туризъм.“, отбеляза Зарица Динкова.

Ресурсите, с които разполага България, също я поставят на челни позиции. Имаме над 600 минерални източници, като над 75% от тях са с температура от 37 до 101 градуса по Целзий. В по-голямата си част курортите ни са разположени в екологично чисти райони и природни паркове, по Черноморието или в красиви планински местности. България е и един от важните производители на селскостопански биологични продукти. Всичко това превръща страната ни в туристическа дестинация на четири сезона.

Съвместно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм вече са създадени седем балнео и СПА дестинации, които да популяризират страната ни като място с голям потенциал за лечение и профилактика. Те обхващат 58 населени места в цялата страна. Към момента са сертифицирани 267 центъра – 65 медикъл спа, 161 спа центрове, 41 уелнес центрове.

България е включена и в системата на Асоциацията на публично-частните здравни каси на Германия (GKV) като една от държавите, в които здравноосигурени немски граждани могат да реимбурсират средствата си за превенция и профилактика. Четири пилотни медикъл спа центъра са и в системата на директно договаряне с втората по големина застрахователна компания в Германия ТК.

„Вече имаме примери за сътрудничество на представители на българския хотелиерски и туристически бизнес с австрийски застрахователни компании. Данните ни показват бързо протичащ процес на възстановяване на входящия туризъм от Австрия след края на пандемията. За това несъмнено допринасят и ежедневните полети от Виена до София и Варна.“, заяви българският министър.