Снимка: Генерално консулство на България в ШанхайИзточник: БТА

България е представена на 17-ото Международно изложение за култура и креативни индустрии в китайския град Ханджоу

България е представена на 17-ото Международно изложение за култура и креативни индустрии в китайския град Ханджоу, което бе открито на 23 ноември с любезното домакинство на правителството на провинция Джъдзян, Университета Джъдзян и Китайската художествена академия. Това става ясно от публикация в сайта на Генералното консулство на България в Шанхай.

В изложението участват 60 страни и региони. България е представена от екип на Регионалния етнографски музей – Пловдив, включително неговия директор – доц. д-р Ангел Янков и уредника Грозделена Георгиева-Саватинова, както и Силвия Георгиева от Регионалната занаятчийска камара – Пловдив. С тяхно съдействие на изложението е представена фотоизложба, разкриваща многообразието на българските носии; посетителите могат да се запознаят с различни произведения на традиционната българска култура и занаятчийско изкуство, е посочено в публикацията.

Изложени са и художествени творби на българския преподавател в Китайската художествена академия – доц. Асадур Маркаров. Рекламни видеа и снимки на Министерството на туризма на България представят предимствата на нашата страна като туристическа дестинация и разкриват тайните на розовъдството по нашите земи. Предлагат се и продукти с българско розово масло.

На церемонията за откриване на изложението, генералният консул Владислав Спасов говори за двустранните връзки между Националната художествена академия на България и Китайската художествена академия, включително за създаването в Ханджоу на Изследователския център за тъкаческо изкуство на името на Марин Върбанов, добавят от дипломатическото ни представителство.