Любляна, Словения Любляна, Словения
Източник: МВнР

България е изключена от списъка на страните, чиито граждани са свободни да влизат в Словения, без да бъдат поставяни под карантина

Считано от 19.06.2020 г. България е изключена от списъка на страните, чиито граждани са свободни да влизат в Словения, без да бъдат поставяни под карантина. Това обхваща всички туристи, сезонни работници и пътуващи с цел осъществяване на икономическа дейност. Планиращите да преминат през територията на Словения български граждани, следва да имат предвид, че срокът за транзитно преминаване се намалява от 24 на 12 часа.

Словения въвежда отново по-строги правила на своята граница за някои страни от Балканите, решението за което е взето, след като през последните дни е било установено, че по-голямата част от изненадващия ръст на нови случаи на заболели се дължи на пристигнали от чужбина лица. Поради тази причина в т.нар. „черен списък“ са включени Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия.

Пристигащите на словенска територия от държави от този списък ще бъдат подложени на задължителна 14-дневна карантина, независимо от статута на пребиваване в Словения или националността.

Обновеният списък на страните, чийто граждани са свободни да влизат в Словения, без да бъдат поставяни под карантина, включва Хърватия, Унгария, Австрия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Исландия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Норвегия, Словакия, Швейцария, Италия, Черна гора, Дания, Франция, Ирландия, Люксембург и Малта. Лица с постоянно или временно пребиваване в тези страни могат да влизат в Словения без ограничения.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Любляна в работно време на следния телефон: 00 386 1 28 31 899/900 и в извънработно време на дежурeн телефон: 00 386 41 722 238.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.