Снимка: Посолство на България в СловенияИзточник: БТА

България бе представена като дестинация за събитиен туризъм на изложението „Конвента” в Любляна

Възможностите за провеждането в България на конгреси, конференции, семинари и други бяха представени на изложението за събитиен туризъм „Конвента”, което се проведе в Любляна на 21 и 22 февруари, съобщиха от Посолството ни в Словения.

И тази година в регионалната борса участваха членове на Българското конгресно бюро (БКБ), хотели от София, Пловдив, Боровец, Велико Търново и Черноморието ни. Представиха се и агенциите „Либърти България“ и „Тъч меню“. Пред потенциални партньори и мениджъри от т.нар. „MICE“ сектор на българските щандове бяха промотирани възможностите у нас в областта на корпоративния и изложбения туризъм, посочват от Българското посолство.

От мисията ни в Любляна добавят, че 16-ото издание на изложението е било посетено от посланика на България в Словения Красимир Божанов, който е разговарял с изпълнителния директор на БКБ Теодора Жилкова.

„В „Конвента”`24 под мотото „Откривай! Срещай се! Създавай!“ участват 120 изложители от 16 държави от Западна, Централна и Югоизточна Европа, сред които са Словения, България, Турция, Унгария, Германия, Гърция и др. В продължение на два дни те се срещнаха със 162 организатори на събития, купувачи и други професионалисти от бранша от 31 страни, вкл. от САЩ, Европа и Близкия изток”, посочват от Посолството.

Регионалната борса бе домакин и на конференцията „Conventa Crossroads”, която се фокусира върху икономическите, социалните и регенеративните ефекти на събитийната индустрия. В рамките ѝ бяха представени успешни практики от страни и региони, обявени за най-добри конгресни дестинации.

Събитието в Панаирната палата в Любляна с традиционно българско участие се организира от Словенското конгресно бюро в сътрудничество с Общинско предприятие „Туризъм” – Любляна, Словенската туристическа организация и др.

Част от програмата му е присъждането на наградата „Конгресна звезда“ за най-добри дестинации и места и най-влиятелна фигура в сектора. Теодора Жилкова бе удостоена с отличието „Посланик на „Конвента“ за приноса ѝ за развитието на конгресната индустрия у нас и в региона. Наградата й бе връчена на церемония в „Цанкарйев дом” в Любляна от Горазд Чад, директор на изложението. Пред гостите на събитието той изтъкна професионализма и ноу-хауто на ръководителя на БКБ, благодарение на които днес мнозина познават не само София, но и Варна, Бургас, Пловдив, Велинград.

Български хотели бяха номинирани в различни категории на „Конгресна звезда“ 24, като „Ensana Aquahouse Health SPA Hotel“ в Св. Св. Константин и Елена бе отличен за „Най-добър „СПА” хотел и курорт“.

За първи път, наред с досегашното измерване на въглеродния отпечатък на изложението, ще бъде определен и рейтингът му, съгласно новото законодателство на ЕС за корпоративното отчитане на устойчивостта, допълват от мисията ни в Любляна.