туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: в-к Дневник

Българите са сред най-недоволните туристи в света

Българските туристи са обявени за едни от най-мрънкащите в света в изследване, базирано на 3.5 млн. отзива за хотелско настаняване, съобщи вестник Дневник.

Базираната в Ню Йорк компания за съвети при пътуване Rewardexpert установи туристите от кои държави са най-щастливи, докато пътуват, а на кои е най-трудно да се угоди. Анализаторите са прегледали 3.5 млн. отзива за 13410 хотела в 70 държави, написани от гражданите на 83 страни. Оказало се е, че по-голямата част от мненията – близо 1.4 млн., са „петзвездни“, докато хората, оценили престоя си с 1 или 2 звезди, са под 1 млн.

Авторите на проучването са съставили три отделни класации. Те са подредили държавите първо според дадените положителни оценки, после по отрицателните и накрая са извлекли общ балансиран индекс между двата показателя.

Испанците са туристите, на които е най-трудно да се угоди, показва крайният резултат. Общо 11.73% от мненията, публикувани от испанци, са недоброжелателни.

България е на пето място в списъка, изпреварвана по недоволство от Ирландия, Исландия и Италия. Българите са изключението сред жителите на Централна и Източна Европа, които като цяло остават доволни от хотелското си настаняване, коментират авторите на изследването. Общо 252 oт 2360 оценки (10.7%), написани от българи, са негативни. Едновременно с това 44.58% от оценките на българските туристи са хвалебствени, но големият дял лоши мнения натежава и ги праща в дъното на общата класация.

Кои туристи са най-претенциозни:

 1. Испания
 2. Ирландия
 3. Исландия
 4. Италия
 5. България
 6. Зимбабве
 7. Дания
 8. Турция
 9. Иран
 10. Литва

Кои туристи са най-доволни:

 1. Русия
 2. Сърбия
 3. Ливан
 4. Австралия
 5. Беларус
 6. Израел
 7. Грузия
 8. Йордания
 9. САЩ
 10. Колумбия