Албена курортен комплекс Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНТ

Българите пътуват изключително интензивно в България

46% от българите над 18 години казват, че в последните пет години са почивали, макар и за малко, на български морски курорт. 35% пък твърдят същото за планински курорти у нас. Това показват данните от експресен сондаж на Gallup International по потребителски теми.

Коментар на данните направиха г-н Кънчо Стойчев, член на Управителния съвет на сдружение Национален борд по туризъм (НТБ), и доц. Румен Драганов, прадседател на контротролния съвет на НТБ, в предаването „Още от деня“ в ефира на БНТ на 8 февруари 2018 г.

Изследването дава верни числа. В България миналата година сме имали около 28 милиона пътувания, които са свързани с цел туризъм. От тях около 10 милиона са на чужденци и около 17,5 милиона са на българи. Това коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„Българите пътуват изключително интензивно в България. В чужбина българите, които са излезли, са 5 млн. и 400 хиляди“, посочи доц. Драганов.

„В България Националната статистика дава, че пътуващите са 3 милиона и 300 хиляди, т.е. не всеки българин пътува. Но в същото време интензивността на пътуванията е повече”, разясни той.

„Българинът си остава основният клиент на българската туристическа индустрия. И това е нормално. Има страни, в които не е така“, обясни социологът Кънчо Стойчев.

Съвсем нормално е българинът, като обича да ходи по курортите, било за кратко или за по-дълго, да има завишени изисквания. Множество изследвания показват, че въпросът за реда е ключово изискване на българите. Те искат повече ред по нашите курорти. И опитите на Министерството на туризма да тръгне в тази посока срещат обществена подкрепа, добави социологът.