балет Ромео и Жулиета балетна постановка „Ромео и Жулиета“
Снимка: Гергана ДамяноваИзточник: Албена АД

Балет и фотоизложба за гостите на ваканционно селище Албена

Завладяващ спектакъл „Ромео и Жулиета“ и изложба „Осемдесет години, 80 фотографии, 80 мига от живота на Н.В. Цар Симеон II“ за гостите на курорт Албена.

Във ваканционно селище „Албена“ ще бъде официално открита изложба, посветена на 80-годишнината на Негово Величество Цар Симеон II. Сбирката се подрежда във фоайето на новия петзвезден хотел Парадайз Блу и ще бъде открита на 24 август от 18.30 часа.

Експозицията „Осемдесет години, 80 фотографии, 80 мига от живота на Н.В. Цар Симеон II“ ще бъде край морето в рамките на три дни – 24-26 август, като всички гости на комплекса ще имат възможност свободно да разгледат фото-документалната колекция с образа на Н.В. Цар Симеон II от дете до днес – малко известни снимки и събития от неговия живот. Изложбата за първи път излиза от дворцова обстановка, след като първо бе показана по време на юбилея на Царя в двореца „Врана“, после ценните фото-пана бяха изложени през последната седмица и в културния център „Двореца“ в Балчик.

Организатори на изложбата са Движението за национално възраждане „Оборище“ и Българският Национален Фронт. Куратор и автор на изложбата е д-р Тошо Пейков.

На 26 август от 21:00 часа на откритата сцена до хотел Добруджа, балет „Арабеск“ ще представи предпремиерно своето най-ново заглавие „Ромео и Жулиета“.

С този спекракъл ще се открие официално сезона на трупата. Балет „Арабеск“ ще интерпретира една вечна история за любовта, като създава модерен танцов прочит на пиесата „Ромео и Жулиета“, по музика на С.Прокофиев. Хореографията е дело на Боряна Сечанова, сценографията на Иван Токанджиев, костюми – Николина Костова – Богданова, репетитор – Олеся Пантикина.

Авторският екип разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Предмет на изследване в историята им за Ромео и Жулиета е влиянието на външни фактори върху личния избор по отношение на нашите действия и постъпки като съзнателно разбиране или неосъзнато внушение.

Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки и не трябва ли да се откажем от всички претенции за невинност ако искаме да живеем с дълбините си. Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение днес и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родовите белези на модерната епоха. Къде в днешно време остава любовта. Дали това е временна психоза, носеща опустошение на себе си и на другите, логично продължение на несъзнаваната предпоставка „моята душа е в ръцете на другия“ или велика наивност.