Балчик Балчик
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БТА

Балчик посреща туристи без дискотеки на открито

Балчик, може би, е единственият морски град, в който няма нито една дискотека на открито, и туристите не се оплакват от шума, казва кметът на общината Николай Ангелов в интервю за БТА. По думите му най-голямото предимство на почивката в Балчишкия залив е спокойствието, затова дестинацията се цени най-вече от семейства с деца.

След рекордните последни три години по брой туристи община Балчик, на чиято територия са черноморският комплекс „Албена“, село Кранево и голф комплекси, отново очаква добър сезон, каза Николай Ангелов.

Кметът коментира, че през първото четиримесечие на 2019-а туристите са отбелязали ръст от 18 на сто на годишна база.

Лятната фестивална програма също ще привлече много хора, които съчетават отдиха с интереса към изкуствата, смята Николай Ангелов.

Представяме цялото интервю с кмета на Балчик:

Въпрос: Какви са очакванията за новия туристически сезон в общината?
Отговор: Очакваме добър сезон. Със сигурност хотелите през юли и август ще са 100 на сто пълни, важно е да бъдат привлечени повече летовници и в „крилата“ на сезона – през юни и септември. Прогнозата на туроператори за 5-6 на сто спад на туристите след направените по-малко ранни записвания засега се опровергава в община Балчик.
През първото четиримесечие на 2019-а Балчишкото крайбрежие е посетено с 18 на сто повече туристи в сравнение със същия период на миналата година. При това статистиката отчита само пренощувалите туристи, не и българските и чуждестранните граждани, които са посетили Балчик за ден. По време на Великденските празници хотелските бази бяха пълни както през август.
Последните три години са рекордни за туристопотока в общината, на чиято територия са и черноморският комплекс „Албена“, село Кранево и голф комплекси. През миналия сезон в региона бяха реализирани 2 300 000 нощувки, които съставляват над 8 на сто от пребиваванията в почивните бази в страната. Посрещнахме почиващи от повече от 30 страни, сред които и групи голф играчи от Индия, Пакистан и други азиатски държави.

Въпрос: Какъв е профилът на летовниците? Оплакват ли се в общинската администрация от шумни места?
Отговор: Балчик може би е единственият морски град, в който няма нито една дискотека на открито, и нямаме проблеми с шума. Най-голямото предимство на нашата туристическа дестинация е спокойствието. В Балчик летуват най-вече семейства с деца, които ценят спокойствието.

Въпрос: Започна благоустройството на крайбрежната алея, строителните работи няма ли да предизвикат недоволството на туристите?
Отговор: Строителните работи няма да попречат на летовниците, защото към 10-15 юни ремонтите ще спрат. Дотогава ще приключи изравняването на настилката на крайбрежната алея – ще бъдат запълнени пропадания, дупки, така че хората да могат спокойно да се разхождат край морето. След края на сезона, наесен, ще бъде положена и новата настилка на дамбата.
В благоустрояването на алеята ще бъдат вложени около 1 500 000 лева като ресурсът е осигурен по Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG – Румъния-България – 2014-2020 година“. Предвижда се да бъдат положени нови плочи от гранит и нов асфалт, край яхтеното пристанище и Морската гара ще бъде монтиран нов парапет от лят чугун. По алеята ще има и трасе за велосипедисти.

Въпрос: Преди сезона правите реорганизация на движението на автомобили, ще има ли повече места за паркиране?
Отговор: Ландшафтът на града е такъв – Балчик е разположен на хълм, и това предполага по-малко места за паркиране. За новия сезон правим промени в организацията на движението, за да бъдат осигурени повече места за престой на автомобилите. Премахнати са по-голяма част от ограниченията за престой и паркиране по улица „Приморска“. Промени са направени и по главната улица „Черно море“, за да могат туристите да се възползват от повече паркоместа.

Въпрос: В Балчик идват като туристи и ценители на фестивалните прояви. Има ли нови събития в афиша?
Отговор: Тази година фестивалният афиш бе открит още през април в Кранево с международен форум на танцовото изкуство за деца. На 5 юни започна поредното издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. В лятната програма са и международният детски фестивал „Усмивките на морето“, младежкият форум „Изкуство, таланти, море“, поредната творческа среща „Светът в детските длани“, международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ и редица други прояви. Публиката очаква и именити музиканти на сцената на „Balchik Classic Days“ през юли.