летище летище
Снимка: PixabayИзточник: Investor.bg

Авиокомпаниите в ЕС искат ваксинационни паспорти, но не и да плащат за тях

Авиокомпаниите се противопоставят на първоначалните планове на Европейския съюз (ЕС), които може да прехвърлят някои разходи и отговорността за прилагането на ваксинационните паспорти на индустрията, пише Wall Street Journal.

ЕС продължава да работи по плановете за разпространение на „цифрово зелено удостоверение“ – документ, който да съхранява информация като ваксинационни документи и резултати от тестове за COVID-19. Правителства, летища и авиокомпании се надяват, че това ще стимулира пътуванията в блока, като улесни проверката дали пътниците са ваксинирани. „Ваксините ще ни позволят да започнем да се възстановяваме като индустрия Това ще позволи на европейците отново да станат мобилни“, смята генералният директор на Международния съвет на летищата в Европа Оливие Янковец.

Планът на ЕС все още не е окончателен, но правителствата се надяват цифровите зелени удостоверения да започнат да се разпространяват от средата на юни.

Базовата идея е, че европейците, които са ваксинирани, ще получат удостоверение, което да се сканира на летища за проверка на ваксинация.

Макар че авиокомпаниите подкрепят усилията, те лобират срещу първоначални предложения, които може да им прехвърлят отговорността за задействането на системата. Те се противопоставят и на идеята за сканиране на баркод на летищата, като твърдят, че това може да увеличи времето за чекиране.

От бранша предупреждават, че няма как да си позволят допълнителни разходи за следене на ваксинираните и документацията за COVID-19. Данните на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) показват, че само за периода март-декември 2020 г. загубите на авиопревозвачите се равняват на 140 млрд. долара. Прогнозите за тази година са, че могат да бъдат загубени други 95 млрд. долара.

Някои страни като Китай, Япония, Дания и Израел също работят по независими системи за ваксинационни паспорти. Световната здравна организация работи с Международната организация за гражданска авиация към ООН за разработването на глобална структура за подкрепа на удостоверенията за ваксиниране.