маска за лице маска за лице
Снимка: byrevИзточник: БНТ

Авиокомпаниите пред колапс заради COVID-19

Пандемията от коронавирус може да се окаже апокалипсис за гражданската авиация, ако правителствата не ѝ помогнат финансово, и то спешно. За оцеляването на авиокомпаниите ще са необходими близо 200 милиарда долара, изчислява Международната асоциация за въздушен транспорт.

Александър дьо Жюниак, генерален директор на асоциацията на близо 280 авиокомпании от цял свят, призова правителствата да не бавят спасителните мерки за авиопревозвачите. Според него, ако ограниченията за пътуванията заради пандемията продължат още 3 месеца, авиокомпаниите ще натрупат загуби за общо 252 милиарда долара.

Въздушните превозвачи по цял свят се борят за оцеляване. Приходите им в сравнение с миналата година са вече 44 процента по-ниски. Необходими са им средства, защото плащанията към доставчици не се отлагат заради пандемията.

Роберто Алво, изпълнителен директор на „ЛАТАМ еърлайнс“: Ситуацията е безпрецедентна. Никога не сме виждали такова нещо. Не знаем колко ще продължи, кога ще свърши. Никоя авиокомпания в света не може да бъде спокойна пред мащаба на тази криза. Това събитие е изключително.

Близо 2 милиона и 700 хиляди работни места в сектора са пред закриване. Това включва и персонала на летищата. Второто по големина в Белгия – „Шарлероа“, спира работа от полунощ поне до 5 април заради липса на полети.

Венсан Граса, говорител на летище „Шарлероа“: Около 700 са служителите на летището. Ако добавим и тези, които работят за концесионерите, стават близо 3000. Още утре повечето ще са в принудителен отпуск.

Със 75 процента по-малко са пътническите полети в момента в сравнение с миналата година. Производителите на самолети и двигатели са следващите по веригата засегнати от кризата – заради спиране на търсенето от авиокомпаниите. В Съединените щати „Боинг“ обяви, че временно спира произвоството на широкофюзелажния модел самолети 777 за полети на далечни разстояния.

Том Хансън, служител на „Боинг“: Чувствам, че „Боинг“ постъпва правилно със затварянето за няколко седмици, докато всичко отшуми. Така корпорацията пази хората си.

Конгресът на САЩ се очаква да одобри 32 милиарда долара помощи за американските пътнически авиокомпании и карго компаниите, като част от огромния пакет от стимули за икономиката заради пандемията. Той възлиза на 2 трилиона долара, като една четвърт от тях ще бъде насочена към големите компании, включително „Боинг“.