международното летище в Атина международното летище в Атина
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Атинското летище продаде 30% от акциите си

Гърция завърши мащабна приватизация, съобщават Блъмбърг и Асошиейтед прес, цитирайки гръцките медии, според които 30% от акциите на международното летище в столицата Атина – „Елефтериос Венизелос“, са продадени срещу 784,7 милиона евро.

Блъмбърг определя приключването на сделката като най-значимата за Гърция от 2000 г. насам.

Интересът на инвеститорите към продажбата на 30-процентовия дял от летището е бил толкова голям, че търсенето се е оказало по-голямо от предлагането, посочват агенциите.

Цената на акциите при първичното публично предлагане е била определена на 8,2 евро за акция, което представлява горната граница на ценовия диапазон и означава пазарна капитализация от 2,46 млрд. евро за летището.

Очаква се акциите на международното летище в гръцката столица да започнат да се търгуват на Атинската фондова борса от сряда.

През 2023 г. около 32 млн. туристи са посетили Гърция в сравнение с близо 28 млн. посетители през 2022 г. Общият трафик на гръцките летища е достигнал исторически връх от 72,6 млн. души през изминалата година, което е с 14 процента повече на годишна база, по данни на Гръцкия орган за гражданска авиация (YPA).

По време на финансовата криза в Гърция през 2010 – 2018 г. страната приватизира голям брой държавни активи. Оттогава процесът продължава с по-бавни темпове, като неотдавна държавата се освободи от дяловете си в големи гръцки банки и се концентрира върху концесии на пристанища и магистрали.