Санторини, Гърция Санторини, Гърция
Снимка: PixabayИзточник: радио Фокус

АСТ: Българските туристи отново започнаха да пътуват по-често до Турция и до Гърция

Георги Николчев – председател на Асоциацията на собствениците в туризма (АСТ), в интервю за Радио „Фокус“ на 18 август 2022 г.:

Водещ: Ще започна със стандартния въпрос: какъв сезон отчитате към днешна дата?

Георги Николчев: Да, разбира се. Аз първо вашата мисъл, която беше за АМ „Тракия“, защото най-добрите български туристи когато се получават такива задръствания и когато има неразумни шофьори, много често развалят почивката, която сме си предвидили за морето. Така че призовавам всички шофьори, които бързат към морето, да карат внимателно. Тази година сезонът е малко по-добър от предишната година, която беше КОВИД година, защото започнаха да идват туристи от Европа. Българските туристи обаче за жалост почнаха да пътуват по-често до Турция и до Гърция. Засега имаме най-много посещения от румънци, поляци, германци, от Израел, Великобритания също. Но и западните туристи не са толкова много, тъй като при тях стагнацията е доста сериозна и всеки се подготвя за тежка зима, не смеят да разпуснат джобовете си и да си позволят едни такива по-сериозни почивки. Така че този сезон наистина е малко по-добър, но е доста слабичък от финансова гледна точка, която ще реализират хотелиерите и ресторантьорите по нашето море. А както знаете, и инфлацията, която е в България, повишаването и на ток, на горива, съответно са прехвърлили върху всички цени, които има на продукти, на това, което се предлага по морето. Така че и почивката излиза малко по-скъпичко от предната година.

Водещ: Разбираемо е, но българинът рядко се лишава от почивка. Затова иска ми се така малко да разделим нещата и да ви попитам кои са по-предпочитаните курорти в България от българите?

Георги Николчев: Българите търсят по-спокойна почивка, по принцип търсят усамотението и курорти, които могат да предложат семеен туризъм. Докато това са реално примерно комплексите като Албена, Южното ни Черноморие е пълно с българи – там има доста места, където могат да отседнат нашите българи, които си ги имат с годините неща, които си ги харесват и си ги посещават. Така че големите ни комплекси повечето са с организирани туристи. И гледам даже, че е по-добре, че са организирани, тъй като няма места където да се паркира. Миналата година беше един доста сериозен момент с паркирането по нашите големи курорти. Но българите са най-добрите туристи и лошото е, че Министерството на туризма не го оцени това нещо и дълги години малко работи срещу българския туризъм, който е по Черноморието с концесионирането на плажовете, с някои решения, които бяха взети по нашето Черноморие – няма къде да паркират хората в свободните зони. Ако отидете пак сега на Черноморието, ще видите, че тези зони са почти свободни, а свободните зони са пълни. Има някои неща, където са наслагани табели с по 30 лева консумация на шезлонг и чадър. Така че не успяхме да организираме българския туризъм, и това основно вина на Министерството на туризма. Защото не може в толкова години то се управлява от туроператори и концесионери, или пък последния път беше малко на партиен принцип.

Водещ: Значи, проблем № 1 е този с паркирането. От кого зависи той да бъде решен? Защото не за първи път чувам за това.

Георги Николчев: Значи, имайте предвид, че основно общините, те миналата година предприеха някои действия, за да осигурят допълнително паркинги и облекчаване за паркирането на общините. Това са Поморие, Приморско. Взеха се сериозни мерки в тази насока. Но наистина там трябва, както беше в много години преди 1990 година, когато отиваш да почиваш, сваляш си багажа на определеното място – има паркинги, където изнасяш автомобила, на минимални такси бяха. Знаеш, че колата ти е там, и можеш да отидеш винаги до нея, ако искаш да идеш на някаква екскурзия или да отпътуваш. Просто организацията трябва да е много гъвкава. Там това не зависи от държавата, зависи от общините. Някои от тях го разбраха и смятам, че ще вземат още по-сериозни мерки, за да може да осигурят на български летуващи условия.

Водещ: Е, добре, това не е ли всъщност работа на хотелиерите, които да се договорят по някакъв начин с общините и да могат да осигурят на своите гости, клиенти един нормален паркинг? Защото да, както вие казвате…

Георги Николчев: Разбира се, това непрекъснато се случва, с всички общински ръководства се говори, особено сдруженията, които са на хотелиери и ресторантьори. Но както знаете, общините най-често търсят финансовата изгода, което компромисът между двете е доста труден. Общината гледа да вземе колкото може повече от туристите, които идват. Затова пък не предоставя услугата, която трябва, или пък ги отблъсква, ако не е направена нормално тази услуга. Така че наистина трябва много да се замислят, защото общините парите, които получават от всички туристи, които почиват по нашето Черноморие, са доста сериозни. И вместо да реинвестират точно в такива мероприятия, те ги харчат за други неща. Ако искат да имат туризъм, особено черноморските общини, те трябва първоначално парите, които получават от туристическа такса от всички тези служебни паркирания, които се получават, трябва да ги реинвестират в тази дейност.

Водещ: То какво излиза, г-н Николчев, много предпочитат хотелиерите българските туристи, но винаги ги изпращат недоволни, както се казва, защото да, колкото и да имаш желание да почиваш по Българското Черноморие, оставаш с един горчив вкус, и все има нещо, което не е било наред на въпросната почивка. И след това се дава пример с Гърция, с Турция, с обслужване, как всичко там е уредено, а при нас не. Друг проблем, за който всеки път говорим, това са шезлонгите и чадърите. Защо толкова държат концесионерите да печелят от тези шезлонги и чадъри? Накрая те остават празни.

Георги Николчев: Вижте, пак казах, че Министерството на туризма – това е една голяма грешница. Стана както в 90-те години: определено предприятие му сложиха на входа и на изхода някои фирми, които печелят. В случая са концесионерите и туроператорите. Концесионерите реално, тъй като идват туристи, особено тези, които са с чартърите, те искат да имат сключени договори за шезлонги и чадъри. Хотелиерът не само, че плаща реално на туроператора да докара туристите, а още веднъж плаща на самия концесионер за чадъри и шезлонги, което повишава разбира се цената на продукта, който предлага. И оттам вече ставаме неконкурентоспособни. Докато ако сте ходили в Гърция и Турция, знаете, че когато отидете, че чадърите и шезлонгите са безплатни. Тези, които държат плажовете печелят само от заведенията, които са на плажовете, или услугите, които преотдават – дали ще бъдат за джетове, дали ще бъдат за водни колела и т.н. Така че тук не уредихме нещата, отгоре на това свободните зони, които са дадени по схемите на концесионерите, са далеч непривлекателни – или зад чадърите, или извън плажовете почти. Това е вина на министерството, което дълги години не успя да пребори. И това се случи и в Народното събрание – няколко пъти променяха закона, увеличаваха се площите, не иска да се сложи да кажем равнопоставеност между свободните зони и платените, за да може всеки, който отиде и не иска да бъде на шезлонг и чадър, да си носи едно чадърче и да си лежи на плажа, е изтикан или отзад или отстрани на плажа.

Водещ: А кои трябва да са по-големи – платените или свободните зони?
Георги Николчев: По закон трябва да са равнопоставени.

Водещ: Законно да.

Георги Николчев: Трябва да са еднакви площите. Имаше тенденция наистина свободните зони да са малко по-големи, но в Народното събрание не приеха тези инициативи, както не се прие това да са равнопоставени, да кажем да върви свободна зона, платена, свободна зона, платена, не както е сега – където си нарисуват по схемата свободните зони концесионерите да пращат там туристите, които искат свободно да плажуват без да използват чадъри и шезлонги.

Водещ: Ето един въпрос, който при едно обсъждане би могло да се постигне някакъв консенсус между бранша и Министерството на туризма, въпреки че в момента имаме служебен кабинет. Ние ще поканим ресорния министър, с когото да коментираме темата. Вече сме в почти в края на летния сезон, защото знаем, обикновено септември е по-слаб. Очаквате ли септември по-сериозна посещаемост?

Георги Николчев: Очаква се хубав септември месец. По принцип много често наистина българи или по-възрастни туристи предпочитат септември месец, защото го няма този наплив, децата вече са на училище. И фактически е един много хубав сезон. Аз непрекъснато помагам на българи, които искат да почиват септември месец, с настаняването. Защото наистина могат да се намерят на много добри цени, на много хубаво място места за почивка. Цените също са доста по-надолу, времето е приятно, топла водата. Има, между другото, всички, които отиват на морето, отиват да хапнат прясна риба – тогава излиза вече и голямо количество различна риба. Така че септември е един супер месец. Ние сме работили до 15 октомври в предходни години. Така че надявам се, че тази година наистина който реши да си прекара едно второ лято на море или втора почивка на море, може да бъде поканен да дойде на нашето Черноморие, очаква се един хубав сезон.