Симеон Велики портрет на цар Симеон Велики
Снимка: АМ ВПИзточник: БНР

Археологическия музей „Велики Преслав“ реализира проект „Новото сияние на Симеоновия Златен Век“

Цар Симеон Велики и един от неговите книжовници ще разказват историята на Златния век в преславната ни столица.

Това съобщи БНР след пресконференцията на археологическия музей „Велики Преслав“ (АМ ВП) по повод организиран информационен ден за работата по проект „Новото сияние на Симеоновия Златен Век“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ за близо 52 000 лв. и финансиране със собствени 13 500 лв.

Целта на дейностите е привличането на повече посетители с помощта на новите технологии, тъй като двете фигури ще представляват 3D холограма, която ще може да се наблюдава „във въздуха“, заяви главният уредник на музея Пламен Славов на брифинг на 26 септември 2022 г.

Специална анкета сред 75 туристи, професионални екскурзоводи, аниматори и музейни служители показва, че най-много предпочитания са били насочени към цар Симеон Велики. За второто изображение колебанията са между Йоан Екзарх Български и Епископ Константин Преславски.

В ролята на двете исторически личности ще влязат известният български актьор Веселин Мезеклиев и носителят на ИКАР и АСКЕЕР Леонид Йовчев.

Реализирането на проекта „Новото сияние на Симеоновия Златен век“ трябва да привлече около 40 000 посетители за догодина, допълни Пламен Славов. Те трябва да надминат предепидемичните нива от 2019 г., когато туристопотокът във Велики Преслав е бил 35 000 души.