Банско лифт Банско лифт
Снимка: Община БанскоИзточник: Труд

Антоанета Тодорова: С безплатен уикенд в Банско благодарим на медиците от първа линия

Безплатен уикенд в Банско по време на предстоящия зимен сезон 2020/2021 – от тази възможност ще може да се възползват всички медици у нас, които са на първа линия в борбата срещу Covid 19. Инициативата е на община Банско, концесионера на ски зоната „Юлен“ АД и Алианс за популяризиране и развитие на туризма в регион Банско.

За повече подробности за идеята „Труд“ потърси за интервю г-жа Антоанета Тодорова, член на Управителния съвет на Алианса.

Г-жо Тодорова, как възникна идеята за предоставяне на безплатен уикенд в Банско на медиците, които са на първа линия срещу заразата?

Идеята дойде много емоционално и бързо. Около нея се обединиха община Банско, концесионерът на ски зоната „Юлен“ АД и нашето сдружение „Алианс за популяризиране и развитие на туризма в регион Банско“. За нас в тези трудни месеци е от изключителна важност да намерим начин да направим хубав жест към медиците на първа линия, които практически работят денонощно откакто сме в тази пандемична обстановка. Чисто човешки и с позитивна нагласа считаме, че няма друг по-добър начин да им благодарим за всеотдайните и безрезервни грижи за българите. Решихме да отправим сърдечна покана към лекарите от първа линия да се докоснат до лечебната сила, която дават Пирин планина и природата. Считаме, че ще подарим хубава почивка и емоции на тези хора.

Какво включва безплатният уикенд, от който ще могат да се възползват здравните работници от първа линия?

Нашето предложение е свързано с предстоящия зимен сезон, за да можем все пак да дадем възможност на тези хора да планират времето си за отдих. Уикендът включва две нощувки в хотели на територията на Банско – много от хотелиерите откликнаха на идеята, очакваме и още да се включат. По време на престоя на гостите ще бъде осигурена храна. Отделно ще имат безплатен достъп до ски зоната, където освен спорт, могат да правят и разходки в планината.

Как ще се удостоверява, че медиците, които се възползват от инициативата, са били на първа линия?

Идеята е работим в много тясно сътрудничество с Националния оперативен щаб и да получим информация от съответните здравни заведения в страната списъци с имената на лекарите, медицинските сестри, санитарите. Всеки от тях ще има възможност на интернет сайта на „Юлен“ АД да се информира допълнително за детайлите. Там ще има контактна форма, чрез която да направят заявките си. А ние след това ще върнем потвърждение за организацията на престоя. Отделно тази инициатива е нова и занапред ще се развива. Бизнесът откликна много емоционално и приятно. Ще имаме набор от услуги и хотели, които тепърва ще се включват. Очаквам в обозримо време да имаме повече информация, която ще бъде на сайта на „Юлен“ АД.

През последните години Банско става все по-предпочитано място и за летен туризъм. Имат ли готовност хотелите и заведенията да приемат туристи?

Знаете, че има дефинирани изисквания, които трябва да се спазват. Хубавото тук е, че Банско е планински център. По време на летните си почивки в Банско прекрасната природа предразполага хората да бъдат на открито. В курорта има достатъчно площи и през лятото няма пренаселеност, както, например, по крайбрежието. А Пирин планина е естествен филтър и източник на здраве. Гостите на Банско през лятото търсят спокойствието и разходките. Така че сме готови да посрещнем един нормален летен сезон, разбира се, съобразен с всички здравни изисквания и предписания, които ще се спазват. Заведения и площи на открито тук има достатъчно, броят и разнообразието на хотелите са достатъчни и всеки има възможност да предложи гостоприемство.

Гледате ли вече към зимния сезон, когато струпването на хора е значително?

Гледаме, разбира се. Сега сме точно в периода, в който по цял свят започва предлагането на зимните туристически пакети. Независимо от моментните затруднения във всички световни туристически сайтове офертите вече са качени. Хората се записват, защото въпреки трудния момент хората планират от рано бъдещите си пътувания и почивки. Обичайно през зимата е Банско, както другите световноизвестни ски курорти, да е пълен. Все пак той се нареди сред водещите места за зимен спорт и туризъм заради своята уникалност – на много малко места по света са съчетани така градска среда с прекрасна природа, за чието опазване се правят големи инвестиции в нови технологии. Това прави Банско един от малкото екокурорти в света.