министърът на туризма Николина Ангелкова министър Ангелкова
Източник: БГНЕС

Ангелкова: Туризмът отбелязва спад между 3% и 6%

„Стартираме разработването на специален механизъм, който предстои да представим, за подпомагане на организирания туризъм. Както правят в Гърция, Испания, Хърватия и Кипър, които са наши преки конкуренти в летния туризъм“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Ангелкова коментира летния туристически сезон и отливът на туристи, който се наблюдава на българското Черноморие.

„Още от началото на тази година обявихме, че ни очаква един труден туристически сезон, пълен с предизвикателства. Големи наши преки конкурентни дестинации, като Турция, Тунис, Египет и др., имат сериозна политика по отношение на субсидиране и насочване на потока от туристи към тях“, заяви Ангелкова.

Тя подчерта, че прогнозите показват между 3 и 6 процента спад на туризма в страната за цялата година, а на морския туризъм у нас – между 5 и 8 процента. „Правим всичко възможно да привлечем интереса към записванията в последния момент към България“, увери министърът.

Тя коментира и темата със скъпите чадъри и шезлонги по родното Черноморие. „На сайта на министерството има интерактивна карта, която направихме преди две години. В нея се виждат цените на чадърите и шезлонгите. Цените им са различни на всеки един плаж. На някои места концесионери и наематели си позволяват такива неразумно високи цени, които ние категорично не подкрепяме, но пазарът определя цената“, подчерта Николина Ангелкова и увери, че министерството ще бъде изключително строго в налагането на наказания и неустойки там, където бъдат констатирани нарушения. Минала година за различни нередности са наложени санкции в размер на общо над 450 хил. лв. и са прекратени 6 концесионни договора.