министър Ангелкова министър Ангелкова в студиото на Нова телевизия
Източник и снимка: Нова телевизия

Ангелкова: Туризмът е най-засегнатият сектор, готвим нови мерки за подпомагането му

„Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите. Разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите – той буквално не функционира в момента“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия на 24 април 2020 г.

Туристическият бранш поиска нейната оставка. Причините – липсата на стратегия за работа в извънредното положение и на диалог с отрасъла. Освен това, от бранша смятат, че взетите към момента мерки са неадекватни, а вече става късно за спасяването му.

„Напрежението го има и то е разбираемо на фона на кризата, която никой не очакваше. Има щаб, който е създаден още на 3 февруари. Няма как да отговаряме на изискванията само на едни хора, които искат на всяка цената мерките да работят. Много е важно да се намери баланс. Нека не гледаме на туризма като на сектор, който е встрани. Той е част от българската икономика и е най-засегнат. Мерките на правителството касаят и него, включително възможности за безлихвени заеми“, обясни тя.

Ангелкова подчерта, че много от оперативните програми са насочени именно към такива отрасли като туризма. Предстои да се изготви грантова схема за средните и малки предприятия. От тези нови мерки ще могат да се възползват ресторантьори, хотелиери, туроператори.

„Над 12 000 потребители са членове на потребителската организация. 48% от подалите заявления за мярката 60/40 са от туристическия бранш. Всяка една мярка се обсъжда между министрите и асоциациите. Важно е да се осигури глътка въздух и за работещите. Работи се по мярка, която да стартира веднага след падане на извънредното положение и да подпомогне работниците. За мен е важно да си върша работата. Със сигурност с колегите не сме перфектни и всеки ден има необходимост от промяна в мерките“, добави още Ангелкова и отрече да има намерение да подава оставка.

Тя препоръча потребителите да се възползват от туристически ваучер за период от 24 месеца, а не 12.