Ангелкова Министърът на туризма Ангелкова
Снимка: НБТИзточник: БГНЕС

Ангелкова: Никой не иска да развива територията, когато се нарушава природата или се застрашава околната среда

Винаги сме изразявали, че трябва да има баланс на развитието на икономиката, при спазване изцяло на законодателството в областта на околната среда. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на БГНЕС.

„Неслучайно и миналата година направихме тази работна група за развитие на планинския туризъм, която касае Пирин, за да може да се намери това балансирано решение. Решенията се намират в диалога, когато се обсъжда както икономическото развитие, така и опазването на природата“, подчерта Ангелкова.

Министърът увери, че никой не иска да развива дадената територията, когато се нарушава природата или се застрашава околната среда. „Както принципите на ЕК са за това да се намира този баланс и икономическото развитие, така и ние трябва да го намерим. Затова и рестартираме тази работна група за планинския туризъм отново, за да се препотвърди решението, което е взето в нея, за да се развиват планинските ни курорти целогодишно. Това трябва да го решим в диалогов режим“, подчерта министърът на туризма.

Очакват се около 60 представители на НПО, зелени организации, браншови туристически организации, кметове и депутати, които участвали в работната група миналата година, да препотвърдят участието си. „Идеята е да се намери решение наистина, защото в противен случай ще изостанем драстично в развитието на планините ни. Когато има желание се намират и начините това да се случи, при спазване на националното и европейско законодателство в областта на околната среда и всички други закони, които сме длъжни да спазваме“, подчерта Ангелкова.

„Има план за управление на Пирин, който се приема, за да може да се опази развитието на националния парк. До колкото имам информация планът, който е изработен, се обжалва в съда. Срокът на предишния план изтече. Затова е много важно да има планове за управление на Пирин, Рила, Витоша, за да може да има ясни правила, които са заложени в тези планове и да се каже кои са зоните, където може да се развива туризъм и как това трябва да се случва. В момента трябва да действа един стар план, който отдавна не отговаря на динамиката и развитието на обществените отношения“, поясни още Ангелкова.