Амстердам центъра на Амстердам
Снимка: Christian LendlИзточник: БТА

Амстердам обмисля забрана за даване на туристи на апартаменти в центъра

Кметството на Амстердам планира да забрани на собствениците на жилища в три централни района на града да ги дават под наем чрез платформата Airbnb, предаде БТА. Причина за подобно решение е поскъпването на жилищата в тези райони, заради силното търсене на апартаменти под наем от туристите.

Забраната може да обхване и квартала на Червените фенери, както и района Йордан, известен с тесните си улички и художествени галерии. За останалите райони могат да бъдат въведени нови правила.

Краткосрочното отдаване под наем например може да бъде ограничено до 30 нощи годишно спрямо сегашното ограничение от 60 нощи. Освен това за даване под наем на апартаменти може да се изисква лиценз, а за незаконно отдаване под наем да се налагат по-тежки наказания.

По данни на Airbnb през 2017 г. в Амстердам да регистрирани над 2,5 милиона туристически нощувки през платформата. Това означава, че 800 000 туристи са наемали жилище в града за средно 3-4 дни.

Много градове се опитват да ограничат краткосрочните наеми чрез онлайн услуги. През септември например заместник-кмет на Париж предложи да бъде забранено даването под наем на жилища в центъра чрез онлайн-услуги заради оплаквания на местните жители от скока на наемите.

Властите в Кипър пък искат да контролират бизнеса с краткосрочното отдаване под наем и заплашват наемодателите с данък.