Амстердам Амстердам
Снимка: Alessandro GrussuИзточник: БТА

Амстердам е решен да ограничи туризма

Амстердам представи мащабен план за ограничаване на туризма в отговор на недоволството на много жители, според които историческият център на града е претъпкан, предаде Ройтерс.

Партията „Зелени леви“ и други партии, които преговарят за ново градско ръководство след изборите през март, обещават да върнат „баланса на града“ в документ, до който „Ройтерс“ е получил достъп. Положителните страни от туризма като заетостта и приходите за града са подкопани от негативните последици, включително боклука и шумовото замърсяване, се посочва в документа.

Промените, които се предвиждат, включват намаляване на т.нар. транспорт за забавление като „бирените колелета“ за много хора, намаляване на пиенето на алкохол на лодките по каналите, допълнително ограничение на Airbnb и други платформи за отдаване под наем на жилища, както и повишение на данъците.

Плановете, обявени в на 16 май 2018 г., предвиждат също така да се направи опис на всички легла, които се отдават под наем в града, за да се контролират различни сектори като круизните кораби и хотелите.

Берт Нап от организацията на жители на Амстердам „Д’Оуде Биненстад“ е доволен, че вече се взимат мерки. Той обаче се притеснява, че те са толкова драстични, че ще доведат до съдебни дела и политическа съпротива, което ще отнеме много време.

Берт Нап отбеляза, че градът има прекалено много посетители, което променя характера на централната част и я превръща в една голяма туристическа атракция. Той каза също, че пияните буйни туристи правят центъра непривлекателен за местните жители. При население 800 000 души градът очаква 18 милиона туристи през 2018 година, увеличение от 20 процента спрямо 2016 година.

Антитуристическите настроения са подклаждани от това, че с туризма се обяснява повишението на цените на жилищата, които са станали недостъпни за обикновените холандци. Средният апартаменти в Амстердам струва 407 000 евро през 2017 година, което е повишение с 12 процента спрямо 2016 година според националната асоциация на недвижимостите Ен Ве Ем.

През последните години правителството се опитва да пренасочи интересите на туристите. Рекламни кампании насочиха вниманието към градските канали, къщата на Ане Франк и музеите, претъпкани с прекрасни произведения на изкуството.

Законодателите помогнаха за ребрандирането на туризма, като закриха една трета от градските публични домове през 2008 година и започнаха програма през 2011 година за затваряне на кафенетата с марихуана, които са близо до училища.

Амстердам е град за живеене и работа, едва на второ място е туристическа дестинация, се посочва в документа.