българо-американския шахматен лагер в Албена българо-американския шахматен лагер в Албена 2017
Източник и снимка: Албена АД

Американски шахматисти хвалят българо-американския шахматен лагер в Албена

Шахматният център в американския град Сейнт Луйс, щата Мисури, изпрати специален благодарствен адрес до посланика на Съединените щати у нас Ерик Рубин. Повод за пощата бе проведения през юли българо-американски шахматен лагер във ваканционно селище „Албена“ съвместно с фондация „Веселин Топалов“.

В уникалния летен лагер се включиха по 12 талантливи млади шахматисти от двете държави, които получиха ценни съвети от бившия световен шампион Веселин Топалов. „Този вид обмен дълбоко спомага за върхови постижения в шаха. Всеки участник изказа своята благодарност за участието си в този лагер. Те бяха много развълнувани, че ще могат да се учат от другите участници , а също така и, че ще узнаят и за тяхната култура“.

Местоположението на курортен комплекс Албена на Черно море беше идеално за студентите и те имаха възможност да си почиват и забавляват между тренировките, като също така да намерят точният баланс между умствените и физически дейности. Хотел Парадайс Блу и шах академията „Анатоли Карпов“ бяха превъзходни места и надвърлиха всички очаквания.

Бих искал да споделя кратка случка разказана ни от бащата на един от студентите Кристофър Шен. След завръщането си в Америка Кристофър взема участие в турнир с доста силни играчи в Норфолк и печели първото място. Бащата споделя – „Искрено вярвам, че тренировките и страхотното време прекарано в България му помогнаха много за да затвърди тази победа. Българо-американският шахматен лагер беше невероятен успех“, пише представителят на шахматния център в Сейнт Луйс Ричард Пойнтър.