Алжир Сахара Алжирска Сахара
Снимка: Jacqueline Macou, PixabayИзточник: БТА

Алжир опитва да привлече туристи с непознатото си културно и природно наследство

Алжир се опитва да привлече туристи с непознатото си културно и природно наследство, да излезе от имиджа си на страна, затворена за чуждите туристи, и да започне да се конкурира успешно със съседите си – Мароко и Тунис, предаде Ройтерс.

Северноафриканската страна пази ценни обекти от римското си минало и образци на ислямската архитектура, а разполага и с плажове и планини само на час път със самолет от Европа. В Сахара пък туристите могат да яздят камили с местните туареги и да спят под звездите.

Но докато през миналата година Мароко е посрещнала 14,5 милиона туристи, далеч по-големият Алжир е трябвало да се задоволи с една 3,3 милиона. Нещо повече, около 1,2 милиона от тях са били алжирци от диаспората, върнали се в родината си, за да се видят с роднините си.

След извоюването на независимостта си от Франция през 60-те години на XX век алжирските власти залагат на развитието на петролно-газовия сектор и пренебрегват масовия туризъм, посочва Ройтерс. Политическият хаос през 90-те години допълнително влошава ситуацията.

Сега обаче Алжир е амбициран да промени това и към 2030 г. да започне да привлича по 12 милиона туристи годишно, според генералния директор на Националната агенция по туризъм Салиха Насърбей. Тя изтъкна, че Алжир планира да построи нови хотели и да модернизира съществуващите.

Министерството на туризма вече е одобрило 2000 туристически проекта, от които над 800 вече са в процес на изграждане.

Страната започва да обръща по-специално внимание и на старините си, като 249 обекта са набелязани за развитие. Около 70 обекта са готови, а други 50 са в процес на реставрация.