Ричард Ричард Алибегов в студиото на бТВ
Източник и снимка: бТВ

Ричард Алибегов: Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите и осигуровки

На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но практиката изглежда по друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които трябва да се връщат. Бизнесът трябва да вземе допълнително заеми – за какво обаче не е ясно. Това коментира в студиото на бТВ на 25 март 2020 г. Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, асоцииран член на Националния борд по туризъм. По думите му с тези мерки няма да преборим кризата.

„Към този момент повечето служители в нашия бранш са пуснати в неплатен отпуск. По моя информация от април започва масово освобождаване в сектора“, допълни той. Според Алибегов мярката „60 на 40“ няма да работи за малкия и средния бизнес, защото той е затворен.

„Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите и осигуровките към тях“, каза той.

„Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става дума за два-три месеца, ще отворят 50% от обектите, а другите ще са фалирали. Ако останат тези мерки и не дойде никакъв допълнителен пакет, извън кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25%. Малкият и средният бизнес нямат никакви резерви, никакъв буфер“, на мнение е Ричард Алибегов.

Той прогнозира, че следващите два месеца заведенията най-вероятно ще продължат да са затворени.