Албена игрища в Албена
Източник и снимка: Албена АД

Албена остава Европейски курорт на спорта и през 2020

За втора поредна година ваканционно селище Албена е избрано за Европейски курорт на спорта. Престижното отличие се дължи на многобройните възможности за упражняване на различни спортове, както от професионалисти, така и от любители на активния начин на живот.

„Популяризирането на здравословния начин на живот, опазването на природата и подобряването на достъпната среда са сред мисиите ни като Европейски курорт на спорта. Мотото ни е Спортни по природа”, отбелязват от ръководството на комплекса.

През 2020 богатата спортна програма на Албена включва повече от 100 събития на регионално, национално и международно ниво. Акценти сред тях са: два любителски турнира на УЕФА – за младежи и за девойки до 16 г.; две Балканиади по тенис на маса – през април и през октомври; Европейско първенство по шахмат на БДЖ; турнири по бридж с международно участие; спартакиади на работническите организации, ВиК и Енергетиците; немски лагер по плажен волейбол „beachvolleyball.de” и много други. За първи път в комплекса ще се проведе и Европейски турнир по плажни игри.

От 2019 в Албена функционира Училище по плуване, което целогодишно обучава деца и възрастни на различни нива в индивидуални и групови занятия. Училището по гмуркане е друга интересна възможност, от която могат да се възползват гостите на комплекса. През 2020 Конна база Албена ще предложи не само разходки и курсове за начинаещи и напреднали, но и конни турове до близки дестинации. На територията на комплекса има и академия по тенис – „Драйзам академи“, както и училище по футбол.

Албена планира да инвестира още повече от 500 хиляди лева в подобряване на спортната база – изграждане на нови три тенис корта в близост до тенис център „Албена“, професионално баскетболно игрище до Спортна зала „Албена“, както и обнояваване на настоящите спортни съоръжения.

Основната цел на ваканционно селище Албена като Европейски курорт на спорта е не просто да бъде домакин на международни турнири и лагери, но и да мотивира гостите да тренират, докато се наслаждават на ваканцията си в комплекса. Благодарение на мотивираните анимационни екипи, те имат възможност да се включат в разнообразни спортни активности, сред които: плажен волейбол и футбол, водно поло, водна гимнастика, зумба, аеробика, канго джъмпс, нордик уолкинг и много други.