десерт Уимбълдън ягодова десерт "Уембълдън"
Източник и снимка: Албена АД

Албена гали вкусовите рецептори на своите гости с десерт Уимбълдън

По интересен начин в родното ни ваканционно селище „Албена“ ще посрещнат първия мач на най-добрата ни ракета Григор Димитров в най-стария от четирите турнира от Големия шлем Уимбълдън.

Тенис курортът изненадва своите гости с традиционния десерт, който е със 140-годишна история в кралския турнир на трева, споделя Светла Кръстева – мениджър „Хранене“ в Албена.

В голяма част на ресторантите на хотелите и в а ла карт ресторантите през следващите две седмици ще бъде предложен десерт „Уимбълдън“, който включва уникалната комбинация от ягоди с ванилова сметана.

Защо точно ягоди? Истината е, че няма конкретна причина. Просто всеки път, когато събитието се е провеждало, им е бил сезонът. А и още по времето на Викторианската епоха се е считало за изискано да се консумира именно плода на растението от семейство Розоцветни, който години по-късно гали вкусовите рецептори на зрителите по трибуните, а сега и на гостите в Албена, разказва Руслан Йорданов – старши мениджър „Спорт“ в курорта.

Легендата гласи, че Томас Уолси, който е бил влиятелен английски държавник и кардинал на Римокатолическата църква, първи измислил комбинацията ягоди със сметана. Специалният крем бил „диета“ на селяните, докато червеният плод се консумирал само от заможните, а комбинацията била символичната възможност бедни и богати да се съберат.

Десертът за първи път е поднесен на зрители през 1877 г., когато 200 човека изгледали финала, където Спенсър Гор се превърнал в първия шампион на турнира. От тогава насам са се консумирали тонове ягоди, като към днешни дни средно се изяждат по 28,000 килограма за двете седмици, в които Уимбълдън се провежда.

Припомняме, че в Албена наскоро бе открит нов тенис център, а с 19-те си корта ваканционното селище е дестинация №1 у нас за този спорт. В момента тенис школи от Русия водят своите занимания в курорта.