Албена ваканционно селище Албена от птичи поглед
Източник и снимка: Албена АД

Албена е домакин за пета поредна година на „Училище за здраве“

За пета поредна година ваканционно селище Албена ще бъде домакин на „Училище за здраве – за деца, родители и учители“. To ще проведе от 1-ви до 6-ти септември 2017 г. Специален гост на откриването му ще бъде зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Мероприятието е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и Албена АД.

За 6 дни родителите с техните деца и учители ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция, на всички участници в това т.нар. „Училище за здраве – за деца, родители и учители“ ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготвя от водещи наши специалисти диетолози. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, плуване в морето и басейна, и приятни разходки.

Целта на мероприятието е опитът на „Училището за здраве – за деца, родители и учители“ да се мултиплицира, за да може това училище в к.к. Албена да бъде последвано от още много такива.

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. В Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона са със затлъстяване. Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.