награда за Албена АД Руслан Йорданов с наградата за „Специализиран туризъм“ за Албена АД
Снимка: Бончук АндоновИзточник: Албена АД

Албена АД с отличие за Специализиран туризъм 2017

Албена получи наградата на Министерството на туризма за „Специализиран туризъм”.

Ваканционно селище “Албена” спечели годишната награда на Министерството на туризма в категория “Специализиран туризъм”. Призът е за събитието „5-звезден шахматен мач под небето”, което се проведе на покрива на новия петзвезден хотел “Парадайз блу”.

Албена оглави класирането с 49,43% от вота на публиката, като на второ масто се нареди кандидатурата на Златни пясъци – Сентидо Мареа хотел с 32,14%. Трети с 10,97% е Български съюз по Балнеология и СПА туризъм, следван от голф комлексите Блексирама и Лайтхаус съответно с 6,07 % и 1,39%.

В уникалния шахматен мач участваха пет звезди – световният ни шампион Веселин Топалов срещу Дрийм тийм, в чийто отбор бяха братята Кубрат и Тервел Пулеви, както и двамата шампиони Момчил Петков и Диян Самуил Костов. В помощ на младите шампиони и боксови звезди се включи и европейската шампионка по шахмат Габриела Антова. Специалната партия бе отразена пряко в социалните мрежи от дрон, като по този начин се представи новия хотел, просторното море, красивия плаж и съхранената природа, завърши реми след предложение на Топалов.

Тържествената церемония се състоя в Централния военен клуб в София на 12 декември, а на събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министри, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, представители на туристическия бранш, на бизнеса, неправителствени организации и медии. Наградата Златна роза – символ на България, и грамота, от името на ваканционно селище „Албена“ получи ръководителя на сектор „Спорт“ Руслан Йорданов.